Οι ερευνητές της Κaspersky Labs, μια από τις κορυφαίες εταιρείες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο απέδειξαν ότι τα smartwatches θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εργαλείο κατασκοπείας, χρησιμοποιώντας το επιταχυνσιόμετρο και το γυροσκόπιο μιας συσκευής έτσι ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις του ιδιοκτήτη.

 

Η εταιρεία με έδρα την Ρωσία  δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα «Trojan watches» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επίδοξους χάκερ για να κλέψουν τα PIN του ATM, να ξεκλειδώσουν κωδικούς, αλλά και να εισάγουν κωδικούς πρόσβασης σε έναν υπολογιστή.

Η έκθεση

Η έρευνα τονίζει σε αρκετά σημεία ότι η  τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα smartwatches, ανιχνεύεται από όλες τις εφαρμογές παρακολούθησης γυμναστικής, με σκοπό να ενημερώνει τις κινήσεις του ιδιοκτήτη είτε αυτός κάθεται, περπατά, τρέχει ή αλλάζει γραμμές του μετρό.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι υπεύθυνοι ασφαλείας της εταιρείας  διαπίστωσαν ότι τα νευρικά δίκτυα μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν τα πρότυπα δακτυλογράφησης ενός ατόμου. «Με τα νευρικά δίκτυα, τα σήματα από τους τρεις άξονες του επιταχυνσιόμετρου και του γυροσκοπίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκρυπτογραφήσουν τον κωδικό PIN ενός τυχαίου ατόμου με ελάχιστη ακρίβεια 80%» τονίζει ανώτερο στέλεχος της Kaspersky Labs.

 

Ο κίνδυνος

Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται κατανοητό ότι μια απλή εφαρμογή γυμναστικής ή ένα νέο πρόσωπο ρολογιού από το κατάστημα Google Play μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του χρήστη.

Η όλη διαδικασία είναι αρκετά απλή, καθώς στέλνοντας τη γεωγραφική σας ετικέτα και ζητώντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι συνδεδεμένη με το λογαριασμό σας στο Google Play, είναι αρκετό για τους επίδοξους χάκερ να καθορίσουν με βάση τις κινήσεις σας, ποιος είστε, όπου και αν βρίσκεστε, τη χρήση του smartphone σας και πότε εισάγετε έναν κωδικό PIN.

Για αυτό μεγάλη προσοχή! Στο επόμενο άρθρο θα αναφέρουμε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν η συσκευή σας έχει παραβιαστεί.!

Μείνετε συντονισμένοι.!