Με την συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια και την καθημερινή μας προστασία από κακόβουλες επιθέσεις να έχει αρχίσει να απασχολεί ολοένα και περισσότερο τον δημόσιο διάλογο, το #SecurityNews με τις συμβουλές από το έγκριτο pcsteps έρχεται για νας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές προκειμένου να φτιάξετε ένα ισχυρό password.

Τρόποι Προστασίας

1) Χρήση μιας φράσης ως password (Passphrase)

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι λέξεις που βρίσκονται στο λεξικό, ακόμα και με αντικατάσταση των γραμμάτων με αριθμούς, δεν είναι καθόλου ασφαλείς.

Τι γίνεται όμως αν συνδυάσουμε μερικές ασύνδετες λέξεις μεταξύ τους σε ένα password-φράση? Ας πούμε πως το αμάξι μας είναι ένα Skoda του 2005.

Αν το password μας είναι η φράση odhgw.ena.Skoda05 τότε:

  • Κανείς δεν θα μπορέσει να τη μαντέψει ακόμα κι αν ξέρει για το αμάξι μας
  • Δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό
  • Είναι πολύ εύκολο να τη θυμόμαστε
  • Είναι ένα password με 17 γράμματα που περιλαμβάνει κεφαλαία και μικρά γράμματα, αριθμούς, και σημεία στίξης.

Με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που περιγράψαμε, υπάρχουν
4.225.684.238.917.218.534.300.824.429.126.495 πιθανοί συνδυασμοί.Ακόμα κι αν ένας υπολογιστής δοκίμαζε 100 τρισεκατομμύρια κωδικούς το δευτερόλεπτο, θα χρειάζονταν 1,3 τρισεκατομμύρια χρόνια για να δοκιμάσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

Γενικά, οποιοδήποτε password μεγαλύτερο των 12 χαρακτήρων με κεφαλαία γράμματα, αριθμούς, και σημεία στίξης, είναι ένα ισχυρό password. Όμως, όσο μεγαλύτερο, τόσο το καλύτερο.

2) Χρήση ενός Password Manager

Οι passphrases είναι καλές, αλλά όπως είπαμε το να χρησιμοποιούμε το ίδιο password παντού είναι μια πολύ κακή τακτική. Εξίσου κακή τακτική είναι να έχουμε την ίδια φράση με παραλλαγές ανάλογα με το site. Αν ο κωδικός μας για το facebook είναι odhgw.fcbk.Skoda05 και για το twitter είναι odhgw.twitr.Skoda05, ένας από τους κωδικούς αν αποκαλυφθεί, έχουν αποκαλυφθεί όλοι.

Ούτε είναι εύκολο για 30 διαφορετικούς λογαριασμούς να φτιάξουμε 30 εντελώς διαφορετικές και τυχαίες φράσεις, και να θυμόμαστε ποια φράση είναι για ποιόν λογαριασμό. Σε αυτό θα μας βοηθήσει μια υπηρεσία διαχείρισης password, όπως το LastPass.

Ουσιαστικά το LastPass μπορεί να παράγει ένα τυχαίο και ισχυρό password για εμάς όποτε γραφόμαστε σε μια σελίδα, και να το αποθηκεύει.

Στη συνέχεια, όταν είναι να συνδεθούμε σε αυτή τη σελίδα, το LastPass συμπληρώνει αυτόματα το όνομα χρήστη και τον αποθηκευμένο κωδικό.