Η Διεθνής Ένωση Αστυνομίας (International Police Association (IPA)) είναι ανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος αποτελείται από αστυνομικούς από όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα αν είναι σε υπηρεσία ή έχουν συνταξιοδοτηθεί. Δεν κάνει διακρίσεις σε βαθμό, φύλο, εθνικότητα, θρησκεία και φυλή. Σκοπός της ένωσης είναι να δημιουργήσει δεσμούς φιλίας και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών όλου του κόσμου.

Στις 17 Ιουλίου 2020 συγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ), το οποίο προέκυψε από τις εκλογές που διενεργήθηκαν την 11η Ιουλίου 2020, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 36ου Πανελληνίου Συνεδρίου στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών της Ελλάδας, κ. Βασίλης Παπάς, παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο του Securitynews.gr.
Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη
Κύριε Παπά, θα ήθελα να μου πείτε δυο λόγια για τον οργανισμό. Πόσα χρόνια υφίσταται η δυναμική του μη κερδοσκοπικού οργανισμού IPA, ποιες είναι οι θεμελιώδεις αρχές και το όραμα. 
Η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών (ΙPA) είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια οργάνωση Αστυνομικών χωρίς διακρίσεις βαθμών, χρώματος, θρησκείας και γλώσσας. Αποτελείται συνολικά από 67 κράτη-μέλη με περισσότερους από 365.000 αστυνομικούς. Φέτος γιορτάζουμε τα 55 χρόνια από ιδρύσεως του Εθνικού Τμήματος. Το εθνικό τμήμα εντάχτηκε στην παγκόσμια οικογένεια της Ένωσης την 29-9-1965 στη Βαρκελώνη κατά την διάρκεια των εργασιών του 6ου Διεθνούς Εκτελεστικού Συμβουλίου (ΙΕC) αποφασίσθηκε η έγκριση και η ίδρυση του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.
Η Ελλάδα αποτέλεσε το 18ο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών
Η πίστη στην ιδέα, την φιλία, την αγάπη και την συναδελφικότητα, δυνάμωνε σιγά – σιγά την αύξηση των μελών. Ύψιστη τιμή για το Εθνικό Τμήμα υπήρξε η απόδοση του IPA WORLD PRIZE το 2016, στο παγκόσμιο συνέδριο της Νέας Ζηλανδίας για την ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Ο αριθμός των μελών, πλέον, σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται σε πάνω από 11.000 εν ενεργεία αστυνομικούς και 5.000 αποστράτους αστυνομικούς σε 54 ενεργές τοπικές διοικήσεις της Επικρατείας.
Η ανάληψη συνεργασιών με αξιόπιστους φορείς της κοινωνίας των πολιτών έχουν στόχο την ουσιαστική βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου. Ειδικότερα επιδιώκεται η ενίσχυση και η υλοποίηση προγραμμάτων σε καίριους τομείς της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής φροντίδας πρόνοιας και αλληλεγγύης, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της προστασίας του περιβάλλοντος.
Θεμελιώδεις αρχές και αξίες 
Οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της IPA, οι οποίες κατόπιν προτάσεως του Ελληνικού Τμήματος υιοθετήθηκαν από το 37ο Παγκόσμιο Συνέδριο το 2011 στο Βουκουρέστι, και είναι οι εξής:
 • Φιλία
 • Φιλοξενία
 • Ανθρωπισμός
 • Αλληλεγγύη
 • Ενότητα
 • Παγκοσμιότητα
 • Εθελοντισμός

Γνωρίστε μας το νεοσύστατο Δ.Σ του ελληνικού τμήματος της IPA.

 • Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Βλάσιος Βαλατσός, ο οποίος με πολύχρονη εμπειρία σε διοίκηση είναι μπροστάρης στη κοινή προσπάθεια όλων μας για την αναρρίχηση της Ένωσης στα ψηλότερα σκαλοπάτια του Παγκόσμιου Τμήματος.
 • Α’ Αντιπρόεδρος ως Αρμόδιος Διοικητικών Θεμάτων είναι ο κ. Ζαχαριουδάκης Εμμανουήλ & Πρόεδρος της Τ.Δ. Ηρακλείου.
 • Β’ Αντιπρόεδρος ως Αρμόδιος Πολιτιστικών Θεμάτων είναι ο κ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου & Πρόεδρος της Τ.Δ. Πιερίας.
 • Γ΄ Αντιπρόεδρος ως αρμόδια κοινωνικών θεμάτων είναι η κ. Ειρήνη Μακρυδάκη & Αντιπρόεδρος της Τ.Δ.Αθηνων – Αττικής.
 • Αναπληρωτής Γενικού Γραμματέα, Διευθύνων συνεδριάσεων Δ.Σ. και Αρμόδιος Διεθνών Σχέσεων είναι ο κ. Μπέγας Αχιλλέας & Πρόεδρος της Τ.Δ. Τρικάλων.
 • Ταμίας είναι ο κ. Καλαμπούκας Αχιλλέας &Πρόεδρος της Τ.Δ. Λάρισας.
 • Αναπληρωτής Ταμίας και εκδότης του περιοδικού «Νέα της I.P.A» είναι ο κ. Παργινός Χρήστος –Γενικός Γραμματέας της Τ.Δ. Ιωαννίνων.
 • Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων είναι ο κ. Χράπας Παντελής & Αντιπρόεδρος της Τ.Δ. Σερρών.
 • Μέλος είναι ο κ. Κοντάκος Χρήστος – Αντιπρόεδρος της Τ.Δ. Λακωνίας και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος για δυο συνεχόμενες θητείες με αρκετή εμπειρία στα δρώμενα στης Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.
 • Μέλος είναι ο κ. Σκάρλιος Μηνάς & Πρόεδρος της Τ.Δ. Δράμας

Όλα τα μέλη του Δ.Σ. είναι αξιόλογοι συνάδελφοι που τους διακρίνει εργατικότητα και ζήλος για την επίτευξη των στόχων της Ένωσης μας  έχοντας στο ενεργητικό τους αρκετές δράσεις στις Τοπικές τους Διοικήσεις.

Περιγράψετε τα συναισθήματά σας. Πώς αισθάνεστε που εκλεχθήκατε ξανά; 
Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος! Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκπροσώπους των Τοπικών Διοικήσεων της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών, ανά την Ελλάδα, που με τίμησαν με την ψήφο τους, και με εξέλεξαν ως μέλος του Δ.Σ του Εθνικού Τμήματος, αλλά και τα μέλη του νέου Δ.Σ. για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και την ανάδειξη μου ομόφωνα ως Γενικού Γραμματέα του Εθνικού Τμήματος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Τοπική Διοίκηση Χαλκιδική τον πρόεδρο κ. ΠΑΛΛΗ Δημήτριο και όλα τα μέλη του Δ.Σ. για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου. Έχοντας διάθεση να προσφέρω ακόμη περισσότερα και πάντα με την βοήθεια όλων των Τ.Δ. και των μελών μας, πιστεύω ότι με κοινή και συλλογική προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Θα συνεχίσω να μάχομαι για το κοινό όραμα με την ίδια επιμονή και σταθερότητα όπως ξεκίνησα.
Ποιοι είναι οι πρώτοι στόχοι που χρήζουν υλοποίησης του οργανισμού;
Με την ανάληψη ως νέο Δ.Σ. βάλαμε κάποιους στόχους
• Ανακαίνιση των γραφείων της Ένωσης μας εδώ πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Βαλατσό ο οποίος με συντονισμένες ενέργειες θα δημιουργήσει με τη βοήθεια όλων μας ένα φιλόξενο και φιλικό χώρο.
• Δημιουργία νέων ξενώνων φιλοξενίας μελών. Στους ήδη υπάρχοντες ξενώνες (ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ & ΣΤΕΡΝΕΣ ΧΑΝΙΩΝ) γίνονται ενέργειες για δημιουργία δύο νέων ξενώνων στον Πλαταμώνα Πιερίας και στα Λεχώνια Μαγνησίας.
• Πραγματοποίηση 16ης Φιλικής Συνάντησης Τοπικών Διοικήσεων στην Κομοτηνή τον Νοέμβριο 2020.
• Πραγματοποίηση του 37ου Πανελλήνιου Συνεδρίου το Μάιο του 2021 στο Ναύπλιο Αργολίδας που θα έχει επετειακό χαρακτήρα λόγο του εορτασμού των 200 χρόνων από την απελευθέρωση του Ελληνικού Κράτους.
• Ανάθεση από το παγκόσμιο τμήμα για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου στη χώρα μας το φθινόπωρο το 2022.
Πείτε μου επίσης τι είναι εκείνο που κάνει τον οργανισμό να είναι ενεργό τόσα χρόνια από μέλη;
Πράγματι, ο οργανισμός αποτελείται από ενεργά μέλη τόσο από συναδέλφους που βρίσκονται εν ενεργεία όσο και από όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί. Εφαρμόζοντας την κοινωνική πολιτική ενισχύουμε οικονομικά μέλη λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Επίσης, έχουμε καθιερώσει με εφάπαξ ενίσχυση τα πολύτεκνα μέλη μας. Προσφέρουμε κοινωνικό έργο. Πραγματοποιούμε εθελοντικές αιμοδοσίες, αθλητικές συναντήσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, εκθέσεις εικαστικών, ημερίδες.
Πώς μπορεί κάποιος να έχει διαρκή ενημέρωση για τις δράσεις ή τις παροχές του Οργανισμού; 
Μέσω της ιστοσελίδας που διατηρούμε, την www.ipa-gr.org, η οποία εδώ και 4 χρόνια βραβεύεται με το χρυσό μετάλλια από το Παγκόσμιο Τμήμα. Εκδίδουμε περιοδικό «Νέα της I.P.A» με τέσσερις εκδόσεις το χρόνο, το οποίο αποστέλλεται σε όλα τα μέλη μας καθώς και το ετήσιο ημερολόγιο μας με διαφορετικό θεματολόγιο κάθε χρόνο.