Η Μαρία Καρπαθάκη με καταγωγή το Ηράκλειο Κρήτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στολίδι για το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. αφού εκτός από μια σπουδαία αξιωματικός είναι και μια διακεκριμένη -παγκοσμίως- αθλήτρια που τιμά την Ελλάδα.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών όπου πέρασε λόγω εξαιρετικών διακρίσεων στον τομέα του Αθλητισμού και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην «Οργάνωση και Διοίκηση του Αθλητισμού» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σήμερα είναι Αστυνόμος Α’ και υπηρετεί ως Τμηματάρχης Αθλητισμού στην υπηρεσία Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ενασχόλησή της με τις πολεμικές τέχνες ξεκίνησε από όταν ήταν 10 χρονών και έκτοτε διακρίθηκε  τέσσερις (4) φορές ως Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του Τaekwondo.

Αφορμή για να ασχοληθεί με το Taekwondo ήταν ο πατέρας της, ο οποίος έγραψε στη σχολή Πολεμικών Τεχνών και τα τέσσερα παιδιά του, ούτως ώστε να μάθουν να προστατεύουν τους εαυτούς τους. «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις δύο μηνών από όταν είχα ξεκινήσει οι προπονητές μου, διέκριναν ότι θα έχω ένα λαμπρό μέλλον στο συγκεκριμένο άθλημα και στο εξάμηνο με κατέβασαν στους πρώτους μου αγώνες, όπου κατέκτησα το ΧΡΥΣΟ μετάλλιο. Αγάπησα το άθλημα από την πρώτη στιγμή, το υπηρέτησα ως αθλήτρια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το ίδιο πράττω ως προπονήτρια», δηλώνει στο Securitynews.gr. Έκτοτε, τo Taekwondo καθόρισε τον τρόπο που ζει, που εργάζεται και που βιοπορίζεται.

Αστυνομία και αθλητισμός συνδυάζονται;

Η Μαρία Καρπαθάκη όντας διακεκριμένη αθλήτρια υπηρετεί στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Όσοι υπηρετούν στην εν λόγω υπηρεσία είναι διακεκριμένοι αθλητές: Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι και Πανευρωπαϊκοί Πρωταθλητές διαφόρων αθλημάτων. «Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πρωταθλητισμό αν δεν υπηρετούσαμε στην συγκεκριμένη υπηρεσία καθώς το πρόγραμμα ενός αθλητή είναι πολύ δύσκολο με πολλές ώρες προπονήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Μέσα από τη δουλειά μου συμμετέχω σε διάφορες δράσεις που στηρίζουν την ”Κιβωτό του Κόσμου”, το ”Χαμόγελο του Παιδιού”, το ”ΚΕΘΕΑ” και τη συλλογή τροφίμων για την ”UNESCO”. Το κομμάτι της δουλειάς που σχετίζεται με τη βοήθεια στον συνάνθρωπο το θεωρώ πολύ σημαντικό», συμπληρώνει. Οι αθλητές-αστυνομικοί έχουν ως βασική προϋπόθεση την άσκηση ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σωστά στα καθήκοντα τους. Για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα πρέπει να είναι υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση. Στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις υπάρχουν γυμναστήρια όπου συμμετέχουν σε αυτά.

Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αθλητισμού της BeActiveHellas

BeActiveHellas: Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προαγωγή του Αθλητισμού και της σωματικής άσκησης σε όλη την Ευρώπη. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος και με διάφορες δράσεις στοχεύουν στην ενεργοποίηση όλων των ηλικιακών κατηγοριών να ασχοληθούν με την άσκηση.

Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος

Είναι μέλος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος από την αρχή της εισαγωγής της στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το Δ.Σ. έχει οριστεί υπεύθυνη των Ομάδων αλλά και του Τμήματος Πολεμικών Τεχνών της Α.Ε.Α.Ε. Τα τελευταία χρόνια γίνεται σπουδαία δουλεία στην ένωση και όλες οι δράσεις της υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BeActiveHellas, όπως αναφέρει. Στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που σκοπό και στόχο έχουν την υγεία, την ευεξία και τη ψυχολογική ανάταση των αστυνομικών.

Κρατική επιχορήγηση και αθλητισμός

«Όσον αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις, από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση δεν υπάρχουν ιδιαίτερα κονδύλια για τον αθλητισμό. Αυτό που υπάρχει όμως είναι η παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που καλύπτει πολλές φορές τα έξοδα των αθλητών. Και με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την πανδημία σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές στο πώς θα διεξάγονται τα αθλήματα και οι αγώνες!», εξηγεί.

Σεξουαλική παρενόχληση και αθλητισμός

Έχετε διαπιστώσει κάποιο είδος παρενόχλησης είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε σε κάποιο άτομο που γνωρίζετε; Ως ανώτατη αξιωματικός και 4 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια πως σχολιάζετε τα γεγονότα;

Στο ερώτημα αυτό καταπέλτης στάθηκε η απάντηση της Μαρίας Καρπαθάκη, η οποία δήλωσε πως πρέπει να επιβληθεί η υιοθέτηση του δόγματος της μηδενικής ανοχής για αυτές τις πράξεις. «Επιβάλλεται η πλήρης συνειδητοποίηση όλων μας, ότι κανείς δεν επιτρέπεται ούτε να διανοηθεί να αποκρύπτει, να συγκαλύπτει, να εθελοτυφλεί, να ενθαρρύνει εμμέσως ή να αποσιωπά παρόμοια εγκλήματα κατά της ταυτότητας ενός ανθρώπου και μιας κοινωνίας. Επιβάλλεται να σπάσουν όλα τα αποστήματα», δηλώνει περίτρανα τονίζοντας πως «Μόνο έτσι θα υπάρξει δικαίωση και κάθαρση από το δράμα κάθε βασανισμένης ψυχής που την εκμεταλλεύτηκαν άρρωστα μυαλά.»

Στην συνέχεια συμπληρώνει ότι «Δεν είναι μόνο η σεξουαλική κακοποίηση. Υπάρχει και η λεκτική και η ψυχική. Υπάρχει και ο εκβιασμός που υπάρχει και στον αθλητισμό. Και φυσικά και στο άθλημα που υπηρετώ. Και για να απαντήσω εξ’ ολοκλήρου στην ερώτηση κατά καιρούς έχω υπάρξει και εγώ δέκτης τέτοιων συμπεριφορών. Φυσικά έκοψα μαχαίρι κάθε κίνηση καθώς δεν επιτρέπω τέτοιου είδους συμπεριφορές». Και κλείνει με το μήνυμα πως: «Όποιος/α υπάρξει θύμα και δεχθεί οποιοδήποτε είδος κακοποίησης -αν δεν έχει κάποιον να εμπιστευτεί ή να συμβουλευτεί για να μιλήσει- μπορεί να απευθυνθεί σε εμένα και εγώ με την σειρά μου θα τον/την παραπέμψω στην αρμόδια υπηρεσία!»

Γονείς, παιδιά και πολεμικές τέχνες

«Συμβουλεύω όλους τους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν το άθλημα του Taekwondo, διότι ειδικά στις μέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Να μην φοβούνται να κυκλοφορούν και να μπορούν να διαχειριστούν οποιαδήποτε απειλή!»

Πρόσωπα και ευχαριστίες 

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη η Μαρία Καρπαθάκη ευχαριστεί ανθρώπους, ομάδες και φορείς, οι οποίοι την υποστήριξαν από την αρχή της σταδιοδρομία της και εξακολουθούν να την στηρίζουν μέχρι σήμερα.

«Πρωτίστως θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζει ανελλιπώς σε κάθε μου προσπάθεια. Στην συνέχεια ευχαριστώ πολύ την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος, καθώς και τον Υπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω τους ”αφανείς” ανθρώπους, τους φίλους μου, εκείνους που με παροτρύνουν να συνεχίζω και με στηρίζουν σε όλα τα επίπεδα, από την πιο μικρή δυσκολία, μέχρι και την πιο μεγάλη. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω εσένα για τον όμορφο διάλογο που είχαμε.»

Αναλυτικά οι διακρίσεις:

 • Πρωταθλήτρια Ελλάδος στα -51 κιλά Νεανίδων το 1991
 • Πρωταθλήτρια Ελλάδος στα -55 κιλά Γυναικών κατά τα έτη 1993-1994-1995-1996-1997-1998-1999
 • Πρωταθλήτρια Ελλάδος Ένοπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας κατά τα έτη 1996-1997-1998-1999-2000
 • Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο στα -55 κιλά Γυναικών το 1994
 • Χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Κύπελλο στα -55 κιλά Γυναικών το 1995
 • Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο στα -55 κιλά Γυναικών το 1996
 • Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα CISM στα -55 κιλά Γυναικών το 1997
 • Ασημένιο Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα CISM στα -55 κιλά Γυναικών το 1998
 • 5η Θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα CISM στα -55 κιλά Γυναικών το 1999
 • 4η Θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα CISM στα -55 κιλά Γυναικών το 2000
 • 5η Θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στα -55 κιλά το 1998
 • 3η Θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στα -55 κιλά το 1997
 • Το 1997 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwondo CISM βραβεύτηκε ως η καλύτερη γυναίκα αθλήτρια της διοργάνωσης
 • Aπό το 2003 έως και σήμερα είναι προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Taekwondo των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας
 • Το 2006 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwondo CISM στη Σεούλ της Ν. Κορέας βραβεύτηκε ως η πιο επιτυχημένη προπονήτρια της διοργάνωσης
 • Από το 2013 έως το 2016 ήταν προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Taekwondo Κωφών-Βαρήκοων