Ρεπορτάζ: Γιάννης Νάκος-Διευθυντής SecurityNews.gr

Ένα ιδιαίτερο θέαμα θα αντικρίσουν οι επισκέπτες της 84ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς έπειτα από σκληρή δουλειά 2,5 ετών το πυροσβεστικό όχημα «ΠΣ 57» είναι αναπαλαιωμένο και επισκέψιμο για το κοινό.

Η Ιστορία πίσω από το «ΠΣ 57»

Το «ΠΣ 57 είναι ένα εμβληματικό όχημα του Πυροσβεστικού Σώματος. Πίσω στο 1940 μαζί με άλλα τρία (3) ίδιου τύπου, σαράντα (40) υδροφόρα μάρκας Magirus καθώς και σαράντα πέντε (45) υδροφόρα, έξι (6) ασθενοφόρα και έξι (6) λεωφορεία μάρκας Federal αποτέλεσαν την πρώτη μεγάλη προμήθεια οχημάτων για το νεοσύστατο τότε Σώμα.

Τα οχήματα αυτά ήταν τα πλέον σύγχρονα για την εποχή τους. Το «ΠΣ 57» υπηρέτησε το Πυροσβεστικό Σώμα από το 1940 έως και το 1995. Ξεκίνησε από την πόλη της Θεσσαλονίκης , και κατέληξε στην πόλη των Σερρών.

« Η πρώτη προσπάθεια και η κομβική ημερομηνία »

Το 2000  έγινε η πρώτη προσπάθεια αναπαλαίωσης του οχήματος, η οποία όμως δεν απέδωσε καρπούς και δεν ολοκληρώθηκε. Παρέμεινε για σχεδόν μια πενταετία σε εξωτερικό χώρο ιδιώτη, όπου οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν τεράστιες φθορές σε όλη του τη δομή. Το 2005 μεταφέρθηκε σε στεγασμένο του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού στη Σίνδο. Τον Δεκέμβριο του  2016 τρεις πυροσβέστες από τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης (Πυρονόμος Στάικος Ηρακλής, Πυρονόμος Γουρτζίλιδης  Γεώργιος και Αρχιπυροσβέστης Κυνηγόπουλος Λεωνίδας) πήραν την απόφαση «να προσπαθήσουν να διασώσουν αυτό το υπέροχο και ιστορικό για την πόλη της Θεσσαλονίκης όχημα», με τις επιδιορθώσεις να γίνονται στο Πυροσβεστικό Συνεργείο Θεσσαλονίκης.

«Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»

Όπως δήλωσαν αποκλειστικά στο Securitynews.gr, «Όλα ξεκίνησαν από μια παρέα μάχιμων πυροσβεστών του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, που σημειωτέων δεν είναι τεχνίτες και προσπάθησαν να διασώσουν έναν τόσο σημαντικό όχημα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας έφερε στην επιφάνεια ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταλυτική για την προσπάθεια και τελική έκβαση του εγχειρήματος αποτέλεσε η βοήθεια (υλική, ηθική και σε επίπεδο τεχνογνωσίας° πολλών εταιρειών και ιδιωτών οι οποίοι αγκάλιασαν το όραμα των τριών πυροσβεστών και έμειναν στο πλευρός τους μέχρι και το τέλος.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο κατά τη διάρκεια της αναπαλαίωσης αλλά και της τελικής πρόβας πριν γίνει επισκέψιμο στο κοινό της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης.