Σε εγρήγορση βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία ενόψει των εκδηλώσεων για τη 17η Νοέμβρη, καθώς εκτιμάται πως ομάδες αντιεξουσιαστών θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν ευρείας κλίμακας επεισόδια, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αναδημοσίευση από newpost.gr, Μιχάλης Τεζάρης

Αφορμή για την έντονη ανησυχία έχουν σταθεί η αντίδραση των αντιεξουσιαστών μετά την εκκένωση καταλήψεων, οι συχνές αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, οι συχνές πορείες των αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας, οι επιθέσεις και εκτός κέντρου (όπως στο Α.Τ. Πεντέλης), καθώς και οι αλλαγές στον νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ειδικά μετά την εκκένωση της κατάληψης «Βανκούβερ», που θεωρείτο ένα από τα πιο ισχυρά στέκια αντιεξουσιαστών στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, οι αστυνομικοί θεωρούν πως θα υπάρξουν κινήσεις εκδίκησης.

Είναι ενδεικτικό πως λίγες ώρες μετά την εκκένωση της κατάληψης «Βανκούβερ» και της επίθεσης σε ΑΤΜ στη Δάφνη, σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις κατά αστυνομικών στις οδούς Δεριγνύ, Χαριλάου Τρικούπη και Ζαΐμη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού. Αυτές οι ενέργειες αναμένεται να ενταθούν όσο πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου, με αποκορύφωμα τη 17η Νοέμβρη, όπως εκτιμούν στελέχη της Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα στελέχη αυτά, είναι πιθανό να υπάρξουν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και αστυνομικούς στόχους, εισβολές-παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια, ακόμα και σε πολιτικά γραφεία, ή κάποια τρομοκρατική ενέργεια.

Το πανεπιστημιακό άσυλο

Τις επόμενες ημέρες και κυρίως την ημέρα της μεγάλης πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου που θα καταλήξει στην αμερικανική πρεσβεία η κυβέρνηση εκτός από τις ογκώδεις διαδηλώσεις και πορείες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το πως θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενες καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων.

Και αυτό διότι μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο, η είσοδος της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα ανώτατα ιδρύματα -θεωρητικά- είναι πιο εύκολη υπόθεση. Μέχρι στιγμής πάντως, η Αστυνομία δεν έχει επιχειρήσει να εισέλθει σε πανεπιστήμιο με πρόσχημα επεισόδια μικρών ομάδων αντιεξουσιαστών.