Όσο υπάρχει το διαδίκτυο, τόσο οι κακόβουλοι χρήστες θα επιδιώκουν να βρίσκουν νέους και καινοτόμους τρόπους να βλάψουν τον κόσμο για προσωπικό τους κέρδος.

Έχουμε δει ανά διαστήματα το spyware, το identity theft και άλλες επιθέσεις αλλά ποτέ δεν περίμενε κανείς πως θα μπορούσαν οι κακόβουλοι χρήστες μέσω του spam, να βλάψουν επιχειρήσεις.

Πριν από μικρό χρονικό διάστημα, πρωτοεμφανίστηκε το spamming των μικρό-μεσαίων επιχειρήσεων, όπου οι κακόβουλοι χρήστες απαιτούσαν από τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων κάποιο ποσό ή αλλιώς θα έστελναν 30 προσβλητικά μηνύματα σε εκατομμύρια site, χρησιμοποιώντας την διεύθυνση του θύματος, με αποτέλεσμα την κακή φήμη, την έχθρα, ακόμη και την απώλεια πελατών.

Τι είναι το spam;

Spamming, ονομάζεται η χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων μηνύματος, όπως είναι τα e-mail και άλλα διαδικτυακά κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Ο όρος Spamming καθιερώθηκε ως η χρήση αυτών των συστημάτων για άσκοπη ή σκόπιμη ενοχλητική χρήση και λειτουργεί στέλνοντας στον παραλήπτη επανειλημμένα μηνύματα με ή χωρίς περιεχόμενο.

Έτσι, αφότου ο spammer στέλνει πολλά μηνύματα, καταφέρνει να ενοχλεί τον παραλήπτη μέχρι το σημείο που επιθυμεί αυτός.

Τι απειλούν;

Οι κακόβουλοι χρήστες προσπαθούν να φοβίσουν τα θύματα τους με τα μεγάλα νούμερα.

Πιο συγκεκριμένα οι απειλές που κάνουν συνήθως είναι κάπως έτσι:

– Θα στείλουν προσβλητικά μηνύματα σε 30 εκατομμύρια επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σας

– Θα στείλουν ενοχλητικά διαφημιστικά μηνύματα για δωρεάν δώρα με τα στοιχεία σας σε 20 εκατομμύρια email διευθύνσεις

– Θα συνεχίσουν την επίθεση σε 35 εκατομμύρια Forums χρησιμοποιώντας την διεύθυνση email σας

Ως αποτέλεσμα, λένε, πως το Spamhaus Project, θα εντοπίσει την ιστοσελίδα σας ως πηγή του spam και θα την μπλοκάρει μόνιμα, δημιουργώντας σας τεράστιο πρόβλημα.

Είναι αληθινές οι απειλές;

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου πραγματικές.

Το μέγεθος της εργασίας που θα έπρεπε να αναλάβουν οι χάκερ για μια τόσο μεγάλη spamming  εκστρατεία όπως αυτή που περιγράφουν θα απαιτούσε πάρα πολύ χρόνο και προσπάθεια για να πιάσει τόπο.

Η απλή ελπίδα του Spammer είναι να φοβίσει το θύμα αρκετά, με αποτέλεσμα να πληρώσει.

Στην πραγματικότητα, αν η εταιρεία σας αποφασίσει να πληρώσει, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να προστεθεί στον κατάλογο των θυμάτων που τείνουν να συνεργάζονται με εκβιαστές.

Εάν συμφωνήσετε με τα αιτήματά τους, κάνετε απλά την εταιρεία σας, πιο πιθανή να ξαναλάβει παρόμοιες εκβιαστικές επιστολές και στο μέλλον.

 

 

bitdefender.gr