Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φέρεται να έχουν μεταφερθεί ισχυρές δυνάμεις ανδρών των ΜΑΤ υπό τον φόβο επεισοδίων λόγω των έργων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη 

Από τις χθεσινές απογευματινές ώρες αναχώρησαν ομάδες των ΜΑΤ από το Λαύριο με προορισμό τη Λέσβο και τη Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στο νησί ώστε να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής των νέων δομών προσφύγων και μεταναστών.

Τόσο στη Μυτιλήνη, όσο και στη Χίο είχαν μαζευτεί οι κάτοικοι στο εκάστοτε λιμάνι με σκοπό να εμποδίσουν την άφιξη των ανδρών των ΜΑΤ στα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νησιώτες φαίνεται πως δεν σκοπεύουν να επιτρέψουν τον σχεδιασμό των νέων κλειστών δομών. Τα ξημερώματα της Τρίτης μόλις τα πλοία κατέφθασαν είχαν ήδη στήσει οδοφράγματα με απορριμματοφόρα και είχαν οργανώσει σκοπιές για να μην μπορούν να περάσουν οι διμοιρίες.

Οι διμοιρίες μετακινούσαν τα απορριμματοφόρα μέσω του γερανού της ελληνικής αστυνομίας, ο οποίος τους συνόδευσε από Αθήνα και αυτός μαζί με τους Αίαντες.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως η ένταση συνεχίστηκε και υπό το φως της ημέρας καθώς εξελίχθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των κατοίκων και των αστυνομικών δυνάμεων. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ για να απωθήσουν τους εξαγριωμένους κατοίκους έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Με βάση τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ, στόχος είναι η 24ώρη προστασία των χώρων, όπου αναμένεται να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα.