Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ), καθώς επίσης και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί από μονάδες αυτών υπέρ του υπουργείου Υγείας και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.

Πιο συγκεκριμένα το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε σήμερα σειρά επιπρόσθετων μέτρων που λαμβάνονται στο χώρο των ΕΔ για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορονοϊού στο στράτευμα, καθώς και δράσεις που αφορούν στη συνδρομή του Στρατεύματος προς την κατεύθυνση αυτή, όπως:

-Τη διάθεση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης τριών ιατρών και πέντε νοσηλευτών και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πέντε ιατρών και πέντε νοσηλευτών για τη στελέχωση κινητών μονάδων ελέγχου.

-Τη διάθεση στην ομάδα Διαχειρίσεως Κρίσεως του νομού Καστοριάς έχει διατεθεί ένας στρατιωτικός ιατρός και στο κέντρο Υγείας Τσοτυλίου ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής.

-Στην 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού (441 ΑΒΥΥ), στον Ταύρο, έχει ξεκινήσει η παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος από κατασχεμένες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, με αρχικό σχεδιασμό διαθέσεως 13.500 φιαλών των 400 χιλιοστόλιτρων για την κάλυψη των αναγκών των ΕΔ, 1.500 φιαλών των 400 χιλιοστόλιτρων για την κάλυψη των αναγκών του ΓΕΕΦ στην Κύπρο και 13.500 φιαλών του 1 λίτρου για το υπουργείο Υγείας.

-Στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο (700 ΣΕ) στη Δραπετσώνα του Πειραιώς, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η παραγωγή μεγάλης ποσότητας απλών χειρουργικών μασκών για ικανοποίηση απαιτήσεων και αναγκών τόσο των ΕΔ, όσο και του υπουργείου Υγείας.

Όσον αφορά τις δράσεις στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων:

-Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΕΔ πραγματοποιεί συχνές θερμομετρήσεις, ελέγχει τις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, ενώ εξειδικευμένο προσωπικό παρέχει και ψυχολογική υποστήριξη. Επιπρόσθετα, πραγματοποιούνται λεπτομερείς καθαριότητες, αερισμός και απολυμάνσεις εγκαταστάσεων.

-Για τις αεροδιακομιδές, έχουν χορηγηθεί και χρησιμοποιούνται συλλογές ατομικής προστασίας για τα πληρώματα των ιπτάμενων μέσων, ενώ οι ασθενείς από COVID-19, μεταφέρονται με ειδική «κάψουλα» και σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

-Οι Διοικήσεις-Διευθύνσεις Υγειονομικού δίνουν οδηγίες και ενημερώνουν το προσωπικό τους για τη σκοπιμότητα των μέτρων προλήψεως που ήδη εφαρμόζονται και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον έλεγχο εφαρμογής τους.

-Οι μονάδες, τα Επιτελεία και οι υπηρεσίες εκτελούν και επιβλέπουν την εφαρμογή των οδηγιών που αφορούν στο στρατωνισμό, στην εκπαίδευση, στις συγκεντρώσεις και στις μετακινήσεις του προσωπικού.