Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας για το θέμα των κρίσεων αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ με τις ενδεχόμενες προαγωγές και το τι θα γίνει σχετικά με τις αναμενόμενες αποστρατείες υψηλόβαθμων αξιωματικών, αλλά και με κάποιες αλλαγές στην ηγεσία των Υποδιεύθυνσεων Β. Ελλάδας που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη και με τομέα ευθύνης όλη τη Β. Ελλάδα, με εξειδικευμένο και ειδικό αντικείμενο.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Νάκος

Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα για τα Αστυνομικά δεδομένα της συμπρωτεύουσας, αυτή τη στιγμή υπηρετούν ένας Αντιστράτηγος και δύο Υποστράτηγοι, που μάλλον παραμένουν στο βαθμό τους κανονικά, ως έχει τώρα, ενώ αναμένεται η προαγωγή ενός Ταξιάρχου στον βαθμό του Υποστρατήγου, ανάλογα με το πόσοι βέβαια Υποστράτηγοι θα τεθούν σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Ακόμη, αναμένεται η προαγωγή ενός έμπειρου Αστυν. Διευθυντή σε Ταξίαρχο που τώρα υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν αρκετοί Υποδιευθυντές που θα προαχθούν σε Διευθυντές, οπότε ίσως μερικοί αλλάξουν και Νομό που υπηρετούν, με μετάθεση σε άλλη Διεύθυνση Αστυνομίας Νομού.

Επίσης, ενδεχομένως να υπάρξουν και αποστρατείες ενός Ταξιάρχου ειδικών καθηκόντων και ενός Αστυν. Διευθυντή που υπηρετεί σε μη μάχιμης Υπηρεσία όμως.

Όσον αφορά τις Κεντρικές (Ειδικές) υπηρεσίες εδώ όντως θα έχουμε πολλές εκπλήξεις και εξηγούμαστε:

Στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών που πρόκειται για άκρως εξειδικευμένη υπηρεσία, αναμένεται η συνέχιση της διοίκησης από αξιωματικό Αστυν. Διευθυντή ειδικών καθηκόντων κάτοχο σχετικού πτυχίου ΑΕΙ, στα πρότυπα της προϊστάμενης Διεύθυνσης της Αθήνας, ενώ βέβαια επειδή αρκετοί αξιωματικοί με τον ίδιο βαθμό του Αστυν. Διευθυντή γενικών καθηκόντων, επιθυμούν να αναλάβουν τη διεύθυνσή της, μάλλον θα έχουμε μία μεγάλη μεγάλη “μάχη” επικράτησης.

Πιθανή όμως η επικράτηση του αξιωματικού ειδικών καθηκόντων λόγω της εμπειρίας και της εκπαίδευσης που έχει. Στην Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών με πλούσιο αντικείμενο και με τωρινή διοίκηση από Αστυν. Υποδιευθυντή, υπάρχουν πολλοί επίδοξοι Αστυν. Διευθυντές να αναλάβουν τα ηνία της και εδώ θα έχει ενδιαφέρον το τι θα αποφασιστεί.

Στην Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας η οποία τα πάει καλά στους στόχους της και λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των Αστυνομικών η διοίκηση του τωρινού Αστυν. Διευθυντή θεωρείται επιτυχημένη και με καλή απόδοση και έτσι δεν θα υπάρχει αλλαγή, αν και γι’ αυτήν υπάρχουν πολλοί ομοιόβαθμοι ενδιαφερόμενοι.

Στην Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυν. Δυνάμεων με τωρινή διοίκηση Υποδιευθυντή, ίσως θα υπάρχει μετακίνηση και εδώ ενός Αστυν. Διευθυντή ώστε να αναλάβει τη διοίκηση, λόγω και των πολλών Αστυν. Διευθυντών που θα υπηρετούν στην περιοχή.

Γενικά σίγουρα θα παρατηρηθούν αρκετές “καραμπόλες” και μετακινήσεις, ειδικά στους βαθμούς του Αστυν. Διευθυντή και Υποδιευθυντή σε πολλές Υπηρεσίες όλης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, αλλά και των Κεντρικών Υποδιεύθυνσεων.

Αναμένουμε την έναρξη των κρίσεων στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και θα σας ενημερώσουμε για κάθε αλλαγή στο σχήμα της ηγεσίας των Υπηρεσιών.