Αποφασίζει σήμερα η δικαιοσύνη για τα ελαφρυντικά που επικαλούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για τον Γιάννη Λαγό, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Γιώργο Γερμενή, τον Ηλία Παναγιώταρο, τον Χρήστο Παππά και τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Η εισαγγελέας της έδρας έχει εισηγηθεί την απόρριψη όλων των αιτημάτων περί ελαφρυντικών των καταδικασθέντων πλην ενός που ωστόσο δεν αφορά τα μέλη του πρώην πολιτικού συμβουλίου της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά την ανακοίνωση της κρίσης του Δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, το δικαστήριο θα εισέλθει στο κρίσιμο ζήτημα των ποινών.

Οι ποινές 

Τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 15 ετών.

Το πλαίσιο ποινής για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού. Εάν το Δικαστήριο αποφασίσει ότι πρέπει να κάνει δεκτά τα αιτήματα των ενόχων για αναγνώριση ελαφρυντικού, τότε το πλαίσιο ποινής είναι από 2 μέχρι 8 έτη.

Για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση( 11 πρώην μέλη και 32 μέλη των ταγμάτων εφόδου) εάν δεν αναγνωριστεί ελαφρυντικό, είναι από 5 έως 10 έτη ενώ με ελαφρυντικό από 1 έως 5 έτη.

Προς ισόβια ο Ρουπακιάς

Για τον καθ´ ομολογίαν δολοφόνο του Παύλου Φύσσα η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη εάν το δικαστήριο απορρίψει το αίτημα του για χορήγηση ελαφρυντικών.

Παράλληλα, καταδικάστηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αντιμετωπίζει επιπλέον ποινή κάθειρξης δέκα ετών εάν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Την ίδια στιγμή όσοι καταδικάστηκαν για συνέργεια στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη.

Η διαδικασία 

Το χρονικό πλαίσιο ωστόσο έκδοσης της απόφασης  επί των ποινών δεν είναι σαφές καθώς υπάρχουν συνεχείς ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα.

Με τη γνωστοποίηση από το δικαστήριο της κομβικής σημασίας απόφασης του για τα ελαφρυντικά, θα γίνει και αντιληπτό το πλαίσιο των ποινών που θα επιβληθούν.

Το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά αν κρίνει ότι η προσωπικότητα, τα εγκλήματα και η μορφή της δράσης των καταδικασθέντων αποτελούν στοιχεία επικινδυνότητας. Κάτι τέτοιο, εκτιμάται από πολλούς νομικούς ότι δεν είναι απίθανο στην περίπτωση των επτά καταδικασθέντων για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση έχουν διαρκή δράση από το 2008 έως και το 2013.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Μετά θα λάβουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης και στη συνέχεια θα αποσυρθεί το δικαστήριο σε σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσει τις ποινές των 57 καταδικασθέντων.

Μετά θα πρέπει το δικαστήριο να δώσει και πάλι το λόγο στην εισαγγελέα για να προτείνει εάν οι εφέσεις των 57 ενόχων θα έχουν αναστέλλουσα δύναμη. Στη συνέχεια, και πάλι θα δοθεί ο λόγος στους συνηγόρους υπεράσπισης και μετά το δικαστήριο θα αποσυρθεί και πάλι σε σύσκεψη για να αποφανθεί εάν οι καταδικασμένοι θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή.

Το τελικό στάδιο είναι να αποφανθεί το δικαστήριο για τις παρεμπτίπτουσες ποινές (κατασχέσεις, δεσμεύσεις, έξοδο κ.λπ).