Δυναμιτίζει το κλίμα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς από τη μια απέστειλε πρόσκληση για διάλογο προς τη χώρα μας και από την άλλη προειδοποίησε ότι θ στενοχωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο απευθύνοντας από τη μία πρόσκληση για διάλογο και από την άλλη προειδοποιώντας ότι όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία θα… στενοχωρηθούν.

«Θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας. Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε “ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε”. Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σύμφωνα με το Έθνος.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε πάλι για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ενώ για το Κυπριακό δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία θα κάνει χρήση του δικαιώματός της ως εγγυήτρια χώρα, αν χρειαστεί.

«Στο Κυπριακό καθίστε καλά, τετελεσμένα κλπ. μην επιχειρήσετε. Είμαστε εγγυητές, οι άλλες χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δικό τους θέμα αν θα το χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμά τους, εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε. Στους ομογενείς μας εκεί δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε», είπε χαρακτηριστικά.

«Όλοι έχουν καταλάβει ότι προχωράμε σε γεωτρήσεις και όποιος δεν το έχει καταλάβει, υπάρχει και η νομική διαδικασία», είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.