Θετικά είναι τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την περιοχή της περιφερειακής ενότητας Έβρου, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η προσπάθεια των μεταναστών από κράτη του κόσμου, αγνώστου αριθμού, να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια παρέμειναν άκαρπες, πλην εξαιρέσεων, όπως συλλήψεων μικρών ομάδων μεταναστών που διαπέρασαν τα νερά του Έβρου ποταμού τις τελευταίες ημέρες.

Αρθρογραφία: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Σε πλήρη επιχειρησιακή δράση βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του Έβρου, όπου μαζί με την αστυνομία φυλάνε τα σύνορα από τη μαζική, παράνομη είσοδο χιλιάδων μεταναστών.

Παρ’ όλες τις προκλητικές ενέργειες μικρού εκτοπίσματος, όπως την υπερπτήση πάνω από τον Βόρειο Έβρο τουρκικών F-16, αλλά και την κλήση του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ πριν λίγο, δεν αλλάζει την αισιόδοξη προοπτική της κατάστασης στην περιοχή.

Όσον αφορά τον Έβρο ποταμό, του οποίου ο μέσος ρους, σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το υδάτινο σύνορο Ελλάδας – Τουρκίας, το απόγευμα της 09 Μαρτίου 2020, «εντοπίστηκε στην περιοχή Πετάλου – Πέπλου της πόλης των Φερών, στην κοίτη του, σορός αγνώστου άνδρα αφροασιατικής καταγωγής σε προχωρημένη σήψη. Στο πλαίσιο της προανάκρισης που ενεργείται από το Α.Τ Φερών παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και η λήψη βιολογικού υλικού.»

Το γεγονός εκτιμάται ως σύνηθες, από το 2015 και έπειτα, που ξεκίνησαν να αυξάνονται οι ροές μεταναστών. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, ο ποταμός λόγω της αυξημένης ταχύτητας υδάτων και της στάθμης αυτών, αποτελεί δυσκολότερο εμπόδιο, με αποτέλεσμα να υφίστανται θύματα.

Σχετικά με το φράγμα στη Βουλγαρία, αυτό βρίσκεται στο Ιβαίλοβγκραντ, βορειοδυτικά του χιλιοτραγουδισμένου χωριού «Μεταξάδες» και όταν οι Βούλγαροι το ανοίγουν, μπορεί ο Έβρος ποταμός να αποτελέσει στρατηγικό κώλυμα και σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ποτέ η Τουρκία δεν θα προέβαινε σε τέτοια κίνηση, καθώς ήδη θεωρείται ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας που φυλάσσουν τον Έβρο, λειτουργούν αποτρεπτικά, υπερασπίζοντας το αμυντικό δόγμα.

Όσον αφορά την χρονική περίοδο που διανύουμε, στις ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούνται οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών. Φέτος ύστερα από χειρισμούς του υπουργείου Άμυνας και του υφυπουργού άμυνας, που έχει διατελέσει Αρχηγός/ΓΕΣ, παρατηρείται μια μεταβατική περίοδος στην ηγεσία που δεν θα επηρεάσει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, και στα 3 σώματα (πολεμικό ναυτικό, πολεμική αεροπορία και στρατό ξηράς). Ειδικά στον στρατό, οι νεοπροαχθέντες της 10ης Mαρτίου 2020 υποστράτηγοι σε αντιστράτηγους είναι γνώστες του πεδίου επιχειρήσεων του Έβρου, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνέχεια στην ηγεσία στο στράτευμα στις κρίσιμες θέσεις.

Οι κρίσεις των ανώτατων Αξιωματικών στα τρία (3) σώματα των ενόπλων δυνάμεων έχουν πλέον ολοκληρωθεί και σειρά παίρνουν οι Ανώτεροι Αξιωματικοί. Αναλυτικά οι κρίσεις στο Στρατό στο army.gr επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες του  securitynews.gr έναντι της Ε/Τ μεθορίου, σε όλο το μήκος του νομού Αδριανούπολης, βρίσκεται ο συνολικός αριθμός περίπου 4.000 μεταναστών.