Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινησε από σήμερα Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 σε ολόκληρη την επικράτεια όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός μέσω του χθεσινού του διαγγέλματος.

Ρεπόρταζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Ουσιαστικά θα απαγορεύεται κάθε άσκοπη μετακίνηση των πολιτών. Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Αλλαγές στο ενστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ λόγω της καθολικής απαγόρευσης

Τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Οι αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός από τις 06:00 το πρωί πραγματοποιώντας ελέγχους στα έγγραφα όσων μετακινούνται. Οι αστυνομικοί θα δουλεύουν το 8ωρο τους μη αφήνοντας καμία βάρδια δίχως έλεγχο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του securitynews.gr μεγάλο μέρος του ένστολου προσωπικού που δεν υπηρετεί στο δρόμο θα ενταχθεί στο δυναμικό της τροχαίας ως προς ενίσχυση της στους ελέγχους.

Επιπρόσθετα, πολλοί από όσους υπηρετούν στην ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α (Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής) θα μεταφερθούν σε υπηρεσίες της Άμεσης Δράσης και στην Γ.Α.Δ.Α

Αυτή τη στιγμή άνδρες και γυναίκες της τροχαίας πραγματοποιούν ελέγχους σε  διόδια για την τήρηση των νέων μέτρων. Η Διεύθυνση της τροχαίας Αττικής έχει τοποθετήσει στους δρόμους τους άνδρες της Ο.Ε.Π.Τ.Α (Ομάδα Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων) σε κόμβους και εξόδους. Οι αστυνομικοί ελέγχουν τα οχήματα και όσοι οδηγοί δεν φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα, επιστρέφουν στο σπίτι.

Αξίζει να σημειωθεί πως από αύριο τα μέτρα θα τεθούν σε πλήρη ισχύ και ο εκάστοτε παραβάτης θα πληρώνει το πρόστιμο των 150€.