Πράξεις και όχι λόγια ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμμακεδονικής των ΗΠΑ ύστερα από την απόφαση των Τούρκων να μετατρέψουν την εμβληματική Αγία Σοφία σε Τζαμί. 

Οι Τούρκοι αποφάσισαν να ακυρώσουν την απόφαση του Κεμάλ και να μετατρέψουν το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε χώρο θρησκευτικής μουσουλμανικής λατρείας. Ο Ερντογάν αποφάσισε να βάλει τέλος στο όραμα του Κεμάλ και να αψηφήσει την Ευρώπη.

Την ανακοίνωση την υπογράφουν ο Ύπατος Πρόεδρος, Δημήτρης Φιλιππίδης και ο Γενικός Γραμματέας Πέτρος Χαριτόπουλος.

«Nέα Υόρκη, 17 Ιουλίου 2020

H ανιστόρητη, πρωτοφανής και απαράδεκτη απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζεπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγιας Σοφίας σε τζαμί, έρχεται σε αντίθεση με κάθε λογική, με την έννοια δικαίου, με τις αρχές του δυτικού πολιτισμού και με την ίδια την ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να είναι πάνω από την ιστορία, κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορία και κανείς δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος μπροστά σε μία τέτοια κίνηση.

Η Τουρκία δεν τα βάζει απλά με την Ελλάδα και την Ορθοδοξία αλλά με όλη την Δύση, αγνοώντας την ιστορία 1500 ετών. Δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε την ανατροπή αυτής της απαράδεκτης απόφασης που εμβαθύνει το χάσμα μεταξύ Δύσης και Αντολής. Δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια αλλά να προβούμε σε μία σειρά πράξεων. Πλέον και μετά από αυτές τις εξελίξεις έχουμε ηθικό χρέος και χρέος απέναντι στην ταυτότητα μας, με κάθε τρόπο να αντιδράσουμε και να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση.

  1. Πιέζουμε με κάθε μέσο τους πολιτικούς, Γερουσιαστές, Βουλευτές τόσο σε Ομοσπονδιακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο και γνωστοποιούμε την κατάσταση ως έχει. Η ψήφος μας έχει δύναμη και βρισκόμαστε σε εκλογική χρονιά.
  2. Μποϋκοτάρουμε την Turkish Airlines, δεν πετάμε με Τουρκικές Αερογραμμές!
  3. Αρνούμαστε να αγοράσουμε το οποιοδήποτε προϊόν κατασκευάζεται στην Τουρκία!

 Να είστε σίγουροι πως κάθε δολάριο σε Τούρκους, ενισχύει την τουρκική προκλητικότητα και γυρίζει μπούμερανγκ σε βάρος της πατρίδας μας. Ας αντιδράσουμε ο καθένας από εμάς με τον τρόπο του.

Η Αγια Σοφιά άντεξε κατακτητές, ιερόσυλους, σεισμούς και καταποντισμούς. Με την βοήθεια όλων μας, θα αντέξει και αυτήν την επίθεση!»

Η απόφαση του Κεμάλ για την Αγία Σοφία

Την 24η Νοεμβρίου 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της πολύ νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας, μετέτρεπε την πρώην βασιλική, ακόμη ισλαμικό τέμενος, σε μουσείο, όμως «86 χρόνια αργότερα, τη 10η Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε το κόσμημα της Κωνσταντινούπολης μουσουλμανικό χώρο λατρείας, προς μέγιστη ικανοποίηση της πιο συντηρητικής θρησκευτικής μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου και των συμμάχων στην άκρα δεξιά» της Τουρκίας.

Πληροφορίες: geopolitics.iisca.eu