Δεν σταματούν οι προκλήσεις από την Τουρκία με… φόντο τα όνειρά τους πως «η Άγκυρα απέκτησε δικαίωμα επέμβασης στα ελληνικά νησιά», κάνοντας και προπαγάνδα με τη «στοχοποίηση» του Καστελόριζου.

Αυτή τη φορά, σε μια ανιστόρητη αμφισβήτηση του καθεστώτος των Δωδεκανήσων προχώρησαν την Τετάρτη (09/09) τούρκοι εθνικιστές, οπαδοί του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, με πορεία τους στη Σμύρνη.

Την πραγματοποίηση της πορείας είχε εξαγγείλει ο ίδιος πρόεδρος του κόμματος και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στις 31 Αυγούστου, ζητώντας την «απελευθέρωση» των Δωδεκανήσων από τον… ελληνικό ζυγό.

Έτσι, την Τετάρτη (09/09), στις 9 το πρωί, επέτειο της έναρξης του αγώνα κατά των Ελλήνων το 1922, πραγματοποιήθηκε πορεία στη Σμύρνη με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθνικιστών.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να επανεξεταστεί το καθεστώς των Δωδεκανήσων, ενώ ο επικεφαλής διοργανωτής της πορείας προειδοποίησε την Ελλάδα ότι «η στάση της από εδώ και στο εξής είναι εκείνη, που θα καθορίσει το αν θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνέλθει. Διαφορετικά, την αμαρτία δεν θα την έχει το τουρκικό έθνος», είπε χαρακτηριστικά. Κάτι που τον τελευταίο καιρό αναφέρουν και άλλοι πολιτικοί στη γειτονική χώρα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αλαζονεία της Ελλάδας, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγάλο τουρκικό έθνος είναι έτοιμο για οποιαδήποτε εκστρατεία και βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Δεν θα διστάσει να δώσει αίμα και ψυχή για τα ιστορικά δικαιώματά της στα Δωδεκάνησα. Όπως έχει πει κι ο ηγέτης μας Ντεβλέτ Μπαχτσελί “έχει αυξηθεί η επιθυμία και η όρεξη της Ελλάδας να την ρίξουμε και πάλι στη θάλασσα”».

Σύμφωνα με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, η ανάπτυξη στρατιωτών και οπλικών συστημάτων στα Δωδεκάνησα, αντίθετα με τις σχετικές συμφωνίες, κατέστησε το καθεστώς τους «αμφιλεγόμενο».

«Το τουρκικό έθνος έχει δικαιώματα, λόγο, μνήμες και ανεξίτηλα ίχνη στα Δωδεκάνησα, γι’ αυτό και η παραμέληση των δικαιωμάτων μας στα Δωδεκάνησα είναι εντελώς αντίθετη με το εθνικό πνεύμα. Ο πατριώτης ηγέτης μας ανέθεσε ένα ιστορικό καθήκον στη νεολαία. Η ακλόνητη στάση και η αποφασιστικότητα τους έθνους θα γίνουν γνωστές στον κόσμο με αυτήν την πορεία», δήλωσε ένας εκ των 12 αντιπροσώπων (1 για κάθε νησί), που όρισε το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης για την οργάνωση και πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου.

 

 

πηγή   OPEN TV