Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες σκοτώθηκαν, ενώ εκατομμύρια ακόμη ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους στη Μικρά Ασία (Τουρκία), τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη ως μέρος της εκστρατείας των Τούρκων για εθνοκάθαρση των χριστιανικών πληθυσμών της. Η Γενοκτονία εξόντωσε επίσης τους Αρμένιους και τους Ασσύριους Χριστιανούς.

"Θανατηφόρος εθνικισμός": Νέο εκρηκτικό ντοκιμαντέρ θα αποκαλύψει τη γενοκτονία των Ελλήνων της Τουρκίας (VIDEO) 2

Αυτό το τραγικό γεγονός, η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, παραμένει σιωπηλή για 100 χρόνια. Οι φωνές αυτών που μαρτύρησαν δεν θα είναι πλέον σιωπηλές χάρη σε ένα νέο ντοκιμαντέρ, το Lethal Nationalism: Genocide of The Greeks 1913-1923. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη γενοκτονία των Ελλήνων και άλλων αυτόχθονων Χριστιανών, στα χέρια των Οθωμανών και των Εθνικιστών Τούρκων.

Η Μικρά Ασία, η σημερινή Τουρκία, φιλοξένησε Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους μέχρι το 1923, όταν οι εκδιώξεις και οι εξολόθρευσεις εξαφάνισαν σχεδόν όλα τα ίχνη των αυτόχθονων Χριστιανών – ούτε καν τα παιδιά δεν γλιτώθηκαν. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έχουν ιστορία στην περιοχή πίσω από 3.000 χρόνια, η οποία χρειάστηκε μόνο 10 χρόνια για να καταστρέψουν οι οθωμανικές και εθνικιστικές τουρκικές κυβερνήσεις.

Ο θρυλικός ειδικός ειδήσεων της τηλεόρασης, Bill Kurtis, αφηγείται αυτό το ισχυρό ντοκιμαντέρ.

«Αυτή η παραγωγή είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα με τα οποία έχω συσχετιστεί ποτέ και παρέχει ένα απογοητευτικό μάθημα για το γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα δεινά που προκαλούνται από τη γενοκτονία», λέει ο Bill Kurtis για το ντοκιμαντέρ.

Αυτό το ντοκιμαντέρ δημιουργείται τα τελευταία 8 χρόνια. Ήταν ένα επίπονο ταξίδι και ένα σημαντικό έργο του Ερευνητικού Κέντρου της Μικράς Ασίας και του Πόντου .

Θανατηφόρος Εθνικισμός: Η γενοκτονία των Ελλήνων 1913-1923 είναι ένα πλήρες ντοκιμαντέρ για την τραγική ιστορία της γενοκτονίας κατά τη διάρκεια των ετών του Α’Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο παραμένει σιωπηλό για 100 χρόνια.

Θανατηφόρος εθνικισμός

 

Η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίζεται και σήμερα, και οι πράξεις εναντίον των μειονοτήτων τους συνεχίζονται. Η αδικία εναντίον αυτών των χριστιανών δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Το πέπλο της μυστικότητας και της σιωπής πρέπει να γκρεμιστεί. Η ιστορία της ελληνικής γενοκτονίας πρέπει να ειπωθεί με ακρίβεια και αλήθεια. Μέσα από έργα όπως αυτό το πλήρες ντοκιμαντέρ, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά εκπαιδεύοντας τον κόσμο για αυτά τα ξεχασμένα γεγονότα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ντοκιμαντέρ, επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο .