Την άμεση εγκατάσταση των συστημάτων φωτοεπισήμανσης στους κυπριακούς δρόμους ζητά επιτακτικά η ηγεσία της Αστυνομίας, ως μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης των αλλεπάλληλων θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών. Το ζήτημα τέθηκε μάλιστα κατά την έκτακτη σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, μετά τους έξι νεκρούς στην άσφαλτο τις τελευταίες έντεκα ημέρες και υπογραμμίστηκε η σημασία να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα φωτοεπισήμανσης στο οδικό δίκτυο. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου τόνισε ότι:

“Είναι αποδεδειγμένη διεθνώς η συμβολή τέτοιων συστημάτων στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων και στο σύντομο χρονικό διάστημα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, έδρασε ως καταλύτης, περιορίζοντας σχεδόν κατά το ήμιση τις συγκρούσεις.”

Η Αστυνομία μπορεί να έριξε το “μπαλάκι” στην κυβέρνηση, ωστόσο οι πρώτες κάμερες στους κυπριακούς δρόμους δεν πρόκειται να εγκατασταθούν πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2020. Και αυτό, γιατί στις 5 Ιουλίου 2019 δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα η διαδικασία προσφορών για τις κάμερες φωτοεπισήμανσης από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού, ο επιτυχόντας προσφοροδότης καλείται να εγκαταστήσει 90 σταθερές συσκευές φωτοεπισήμανσης και να προμηθεύσει την Αστυνομία με 20 κινητές. Η λήξη της διαδικασίας τερματίζεται στις 27 Σεπτεμβρίου και έπειτα θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στην εφημερίδα, ο διαγωνισμός αφορά στην Μελέτη, Εγκατάσταση, Συντήρηση και Λειτουργία Συστήματος Φωτοεπισήμανσης με εκτιμώμενη συνολική αξία να φτάνει τα 47, 800,000.00 ευρώ με διάρκεια σύμβασης, συμφωνίας-πλαίσιο ή δυναμικού συστήματος αγορών τους 60 μήνες. Η διαδικασία είναι ανοικτή και η σύμβαση καλύπτεται από τη Συμφωνία περί Δημοσίων Προμηθειών.

Το σύστημα ωστόσο θα λειτουργήσει σε πιλοτική φάση το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ η εγκατάσταση των σταθερών συσκευών φωτοεπισήμανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.

Την διαδικασία προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα μπορείτε να την δείτε εδώ στη σελίδα 68.

Πηγή: alphanews.live