Με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε εκδήλωση με πρωταρχικό σκοπό την ανάδειξη των νέων δράσεων και πρακτικών αλλά και τη μεγάλη έκταση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και τις ιδιαιτερότητες του ανησυχητικού φαινομένου των εξαφανίσεων ανηλίκων.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη 

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα μέλη του Amber Alert Hellas, τα οποία πλέον ξεπερνούν τα 120. Η εξαφάνιση και δολοφονία της Amber Hagerman στο Τέξας πριν από 25 χρόνια έγινε η αφορμή για να δημιουργηθεί το Αmber Alert στις Η.Π.Α. Η υπόθεση Marc Dutrox έγινε η αφορμή για την εξειδίκευση της Βελγικής Αστυνομίας στον τομέα των εξαφανισμένων παιδιών και τη δημιουργία του Child Focus. To 1998 ο Οργανισμός του Χαμόγελου δημιουργεί ειδικό γραφείο για Εξαφανισμένα Παιδιά. Από το 2004 μέχρι και σήμερα διοργανώνει ταυτόχρονα με δεκάδες άλλα κράτη εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.  Από το 1995 το «Χαμόγελο του Παιδιού» στέκεται δίπλα σε κάθε παιδί του κόσμου.

Την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, οι συναρμόδιοι υπουργοί και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ. και Π.Σ., ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ καθώς και εκπρόσωποι αρμόδιων θεσμικών φορέων, αρχών και υπηρεσιών που εμπλέκονται στον Τομέα των Εξαφανίσεων Ανηλίκων, όπως και τα μέλη του Amber Alert Hellas.

Σύσσωμη και οργανωμένη προσπάθεια γίνεται από όλα τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις για τον άμεσο εντοπισμό του εκάστοτε εξαφανισμένου παιδιού.

Δηλώσεις υφυπουργού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου 

«Η 25η Μαΐου, όπως κάθε χρόνο, συνιστά μία ημέρα ιδιαίτερης αξίας για όλους μας. Είναι μία ευκαιρία ενίσχυσης της προσπάθειας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όλης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου εξαφάνισης παιδιών. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μία στιγμή ιδιαίτερου συμβολισμού για τις οικογένειες όσων παιδιών αγνοούνται καθότι σήμερα η κοινωνία μας, σύσσωμη, με μία φωνή στέλνει ηχηρό μήνυμα στήριξης και ελπίδας προς τις οικογένειες αυτές που δοκιμάζονται. Ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας ανηλίκων της Ελλάδας συμπυκνώνει την ελληνική έννομη τάξη εμπλουτισμένη με συναφείς προς το σκοπό αυτό Διεθνείς Συμβάσεις και Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Αποτελεί το αναγκαίο εκείνο πλαίσιο που επιτρέπει στην Ελληνική Πολιτεία αλλά και σε συνεργαζόμενους με αυτήν Φορείς να υλοποιήσουν με τον πλέον ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο το έργο ανεύρεσης εξαφανισθέντων ανηλίκων αλλά και την πρόληψη τέτοιων περιστατικών. Αναμφίβολα, οι εξαφανίσεις ανηλίκων αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή του έγκειται στην πολυεπίπεδη και στενή συνεργασία μεταξύ συναρμόδιων Υπουργείων, Φορέων και Μ.Κ.Ο. ώστε η διαχείριση τέτοιων περιστατικών να είναι η πλέον ενδεδειγμένη και να αποφέρει απτά αποτελέσματα».

Δηλώσεις προϊσταμένου του επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνου Λαγουδάκη

«Η προστασία των ανηλίκων υποδεικνύεται ένα από τα μείζονα θέματα της ΕΛ.ΑΣ. Οι εξαφανίσεις ανηλίκων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δυστυχώς αγγίζει και την Ελληνική Αστυνομία. Η Ελληνική Αστυνομία αξιοποιεί τα στοιχεία που της δίνονται, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμμετέχοντας σε δράσεις και επιμορφώσεις των στελεχών της. Περαιτέρω, η ΕΛ.ΑΣ. έχει αναπτύξει συνεργασία με φορείς, μεταξύ αυτών και το “Χαμόγελο του Παιδιού”. Οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής έρχονται σε πρώτη επαφή με τα παιδιά, εξαφανισμένα ή κακοποιημένα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για το έργο σας και να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε πάντα αρωγοί σε όλες τις δράσεις σας»

Δηλώσεις αρχηγού Πυροσβεστικής, Στέφανου Κολοκούρη

«Άστρος και Σκαραμαγκάς είναι ορισμένες από τις περιοχές που έχουμε συνδράμει μαζί, αρκετές φορές, συντονισμένα, ευθυγραμμισμένα έχοντας πάντα κάποιο αποτέλεσμα. Άλλοτε αίσιο, άλλοτε άσχημο. Ο καλός συντονισμός τόσο των Σωμάτων Ασφαλείας όσων και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψηλός. Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης θα ήθελα να θυμηθούμε τα πρώτα βήματα του Οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Πρόκειται για μια εξελισσόμενη πορεία, αφού η συμβολή του στα εξαφανισμένα παιδιά και στις οικογένειές τους είναι πολύτιμη. Χαίρομαι που δεν εφησυχάζετε και καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για το θεμιτό αποτέλεσμα. Η συμβολή σας στο κοινωνικό έργο είναι πολύτιμη. Το πυροσβεστικό σώμα είναι και θα είναι αρωγός σε κάθε σας προσπάθεια. Υπόσχομαι ότι η υπηρεσία μας θα ανταποκριθεί με θέρμη σε κάθε προσπάθεια του “Χαμόγελου του Παιδιού”. Ελπίζοντας στο μέλλον να δούμε και άλλους οργανισμούς να λειτουργούν σαν το “Χαμόγελο του Παιδιού”».

Διαβάστε περισσότερα στο: health4u.gr