Σε τελική ευθεία βρίσκονται οι κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ, των οποίων πιθανές ημερομηνίες είναι η Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και η Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Στο «τζάμπολ» των κρίσεων για την πεντάδα της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. θα αναμετρηθούν για την παραμονή τους, οι Αντιστράτηγοι Επιθεωρητές της ΕΛ.ΑΣ., Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνος ΣΚΟΥΜΑΣ, Νοτίου Ελλάδος Κωνσταντίνος ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ, ο Αντιστράτηγος Παναγιώτης ΝΤΖΙΟΒΑΡΑΣ.

Στην κορυφή της ιεραρχίας, στη θέση του αναμένεται να παραμείνει και ο νυν υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ανδρέας ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ενώ αντίθετα, πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η αποστρατεία ενός ή δύο από τους υπόλοιπους τρεις εν ενεργεία αντιστρατήγους.

Στο νέο οργανογραμμα της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να προάγεται και ο νυν βοηθός ΓΑΔΑρχη, Παρασκευάς ΣΑΝΙΔΑΣ, χωρίς βέβαια τίποτα να έχει οριστικοποιηθεί.

«Ψίθυροι» κάνουν λόγο για αποστρατεία του νυν ΓΑΔΑρχη Γεώργιου ΓΙΑΝΝΙΝΑ και πως για τη θέση του προορίζεται ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Πέτρος ΤΖΕΦΕΡΗΣ.

Βέβαια ένα ακόμη σενάριο κάνει λόγο πως ο νυν Διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, Πέτρος ΤΖΕΦΕΡΗΣ θα διατελέσει ξανά χρέη Διευθυντή Ασφαλείας ή θα μετακινηθεί στον κλάδο Ασφαλείας, ή στα επίσημα. Αν ισχύσει το σενάριο αυτό, τότε τον ρόλο του ΓΑΔΑρχη θα τον αναλάβει ο Παρασκευάς ΣΑΝΙΔΑΣ.

Αμετακίνητη παραμένει και η Υποστράτηγος Πηνελόπη ΜΗΝΙΑΤΗ της Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Βαθμό θα λάβει και ο Ταξίαρχος Λάμπρος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος υπηρετεί στη Δ/νση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής καθώς και ο Κωνσταντίνος ΚΟΥΤΣΙΒΙΤΗΣ.

Μάλιστα αν επιβεβαιωθεί ότι τα ηνία του νέου ΓΑΔαρχη τα λάβει ο Πέτρος ΤΖΕΦΕΡΗΣ, τότε τη θέση του θα την κατακτήσει ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος ΚΟΥΤΣΟΒΙΤΗΣ.

Ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην καθιέρωση ενός νέου «modus operandi». το οποίο προβλέπει την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, που αποτελεί και την καρδιά του συστήματος, καθώς «στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια». Όσοι λοιπόν θα πλαισιώνουν το νέο ΓΑΔΑρχη θα έχουν να διαχειριστούν και αυτά.

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα που προοιωνίζεται η επόμενη Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό τη σκιά της Πολιτικής Ηγεσίας και του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Πάντως πηγές από Κατεχάκη δεν αποκλείουν εκπλήξεις ή αλλαγές μέχρι και την τελευταία στιγμή.