Ανοιχτές για τους πιστούς, αλλά τηρώντας όλα τα μέτρα και τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ όσων παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, ήταν σήμερα το πρωί οι εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Ανήμερα των Θεοφανίων, οι ιεροί ναοί άνοιξαν τις πύλες τους για τους πιστούς, σύμφωνα με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των ναών, ένα πιστό ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων, μέγιστο αριθμό πιστών στους ιερούς ναούς τα 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς τα 50.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων

Διακριτική η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ.

Όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. είχε σήμερα διακριτική παρουσία με ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς, και ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού.

Πιστοί κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες περιμένουν να λάβουν τον αγιασμό.

Το Securitynews.gr, στα πλαίσια του ρεπορτάζ παραβρέθηκε και σε άλλους Ιερούς Ναούς της Αττικής όπου διαπιστώσαμε πως και εκεί τηρούνταν τα μέτρα με ευλάβεια. Έτσι λοιπόν, γίναμε μάρτυρες σε ένα αξιοσημείωτο περιστατικό, το οποίο αξίζει να αναφερθεί.

Στα πλαίσια των ελέγχων από την αστυνομία, ομάδα ΔΙ.ΑΣ που μετέβει σε ένα Ιερό Ναό όπου διαπίστωσε πως πιστοί είχαν εισέλθει στο εσωτερικό του ναού για να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία του Μεγάλου Αγιασμού τηρουμένων των αυστηρών πρωτοκόλλων περί συνωστισμού με τον καθορισμένο αριθμό πιστών.

Κατόπιν συνεννόησης με τον προϊστάμενο και της διαβεβαίωσης από πλευράς του ότι η λειτουργία εξελίσσεται ομαλά με αυστηρές συστάσεις για αποστάσεις εντός του ναού και χρήσης μάσκας, οι αστυνομικοί έλαβαν ευλογία καθώς και αγιασμό με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν μετά τη λήξη της βάρδιάς τους για να προσκυνήσουν.

Την απόλυτη απροθυμία τους να πάνε ενάντια στην Εκκλησία έχουν εκδηλώσει με πολλούς τρόπους οι Έλληνες αστυνομικοί τονίζοντας ότι οι αρμοδιότητες τους θα πρέπει να περιορίζονται στην τήρηση των μέτρων και όχι στην καταστολή έξω από τις εκκλησίες. Εύλογα φανερώνεται ότι όταν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σε μια αξία και μια αρχή, η αξία υπερτερεί έναντι της αρχής.