Τις πρώτες βοήθειες παρείχαν αστυνομικοί με τη βοήθεια πολίτη σε άνδρα που παρασύρθηκε από μηχανή στο κέντρο της Αθήνας.

Το περιστατικό όπως φαίνεται και στο βίντεο που κατέγραψε το cnn.gr έγινε την Δευτέρα 29 Ιουνίου επί της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Εξαρχείων.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Το Securitynews.gr επικοινώνησε με τον αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ, (όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο), ο οποίος μας ενημέρωσε πως εκείνη την ημέρα μαζί με την υπόλοιπη ομάδα περιπολούσαν την περιοχή. Μόλις αντιλήφθηκαν το συμβάν έσπευσαν να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ώσπου να φτάσει το δυναμικό του ΕΚΑΒ, ο ίδιος με μία γυναίκα – πολίτη, η οποία έτυχε να περνάει εκείνη την ώρα από το σημείο και ήταν και εκείνη γνώστρια των πρώτων βοηθειών του προσέφεραν τις απαραίτητες ενέργειες όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα στον άτυχο άνδρα που παρασύρθηκε από μηχανή.

Από την συγκεκριμένη ομάδα Δ, ο αστυνομικός ήταν ο μόνος πιστοποιημένος γνώστης των πρώτων βοηθειών – εκπαιδευτής και χάρη στις οδηγίες του μπόρεσαν και βοήθησαν και κάποιοι συνάδελφοί του. Ο αστυνομικός έχει λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση τόσο από την υπηρεσία του όσο από ιδιωτικούς φορείς με προσωπικά του έξοδα.

Μόλις κατέφθασαν οι άνδρες του ΕΚΑΒ ο ίδιος μαζί με τους συναδέλφους του, βοήθησαν στην περίδεση και ακινητοποίηση του ποδιού στο κατάλληλο σημείο με αυτοσχέδιο νάρθηκα καθώς από την σύγκρουση με το μηχανάκι ο άτυχος άνδρας είχε υποστεί συντριπτικό κάταγμα κνήμης.

Δήλωση αστυνομικού-εκπαιδευτή πρώτων βοηθειών:

«Θεωρώ ότι τις γνώσεις των πρώτων βοηθειών πρέπει να τις διαθέτει κάθε αστυνομικός αφού δεν είναι λίγες οι φορές που καλούμαστε πρώτοι σε τέτοια περιστατικά και τα πρώτα λεπτά είναι κρίσιμα για έναν άνθρωπο! Επίσης, θέλω να επισημάνω πως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό! Οπότε πρέπει να λειτουργούμε με τη σκέψη του πως θα ένιωθε κάποιος αν έβλεπε έναν άλλον άνθρωπο βαριά τραυματισμένο στο οδόστρωμα και ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθεί να μην κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις για το κάνει;»

Στην συνέχεια το Securitynews.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Κυριάκο Σιδηρόπουλο, ο οποίος ήταν και ο Διασώστης που επιληφθεί του συμβάντος. Ο κ. Σιδηρόπουλος είναι επίσης ο υπεύθυνος μοτοσυκλετιστών της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ.

Δήλωση Κυριάκου Σιδηρόπουλου:

«Κυρία Μαραγκουδάκη, επιθυμώ να θίξω κάποια σημαντικά ζητήματα σχετικά με την συνεργασία μου με τους αστυνομικούς. Με το που έφτασα στο σημείο εντυπωσιάστηκα!Επειδή είχα συνηθίσει τους αστυνομικούς να κρατούν απόσταση από τέτοια συμβάντα αναμένοντας το ασθενοφόρο. Εκείνη την ημέρα είδα τρεις από αυτούς να έχουν εμπλακεί άμεσα προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες και να έχουν ήδη ολοκληρώσει μία ακινητοποίηση του κατάγματος. Επιπλέον διαπίστωσα, ότι έφεραν έναν υποτυπώδη εξοπλισμό πρώτων βοηθειών και χρησιμοποιώντας την φαντασία τους και το γκλομπ του ενός έκαναν την ακινητοποίηση. Όσα δηλαδή διδάσκουμε στην σχολή Διασωστών του ΕΚΑΒ. Στην συνέχεια είχαμε μια πολύ καλή έως άριστη συνεργασία για να ολοκληρώσουμε την αντιμετώπιση.

Θα ήθελα να συμπληρώσω πως και στο επόμενο περιστατικό που μου διαβιβάστηκε στην οδό Πειραιώς, είδα νεαρό αστυφύλακα της ΑΔ, πλήρωμα διερχόμενου περιπολικού, να έχει κατέβει και να δίνει πρώτες βοήθειες σε τροχαίο ατύχημα. Για εμένα είναι δύο συνεχόμενα συμβάντα που έχουν να μας πουν πολλά για το μέλλον των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης, οπότε θα είχα να προτείνω, περισσότερη πρακτική εξάσκηση του προσωπικού της ΕΛΑΣ, ώστε να αποκτήσουν εξοικείωση με τις πρώτες βοήθειες και εξοπλισμό τους με υλικά, γιατί πολύ συχνά πλέον είναι οι πρώτοι που φτάνουν στο σημείο του συμβάντος. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως αυτή τη στιγμή τέσσερις αστυνομικοί επιλέγουν να φοιτούν στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ σπουδάζοντας την ειδικότητα του διασώστη-πληρώματος ασθενοφόρων».

Όπως εύλογα διαπιστώνεται, οι Έλληνες αστυνομικοί δαπανούν τον ελεύθερό τους χρόνο στην εκπαίδευση και εκμάθηση πρώτων βοηθειών αναβιβάζοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφαλείας προς τον πολίτη και καθιστώντας μια κοινωνία ασφαλέστερη.