Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star αναφέρθηκε στα νέα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε Έβρο και νησιά.

«Κάνουμε δύο κινήσεις, ενισχύουμε τις δυνάμεις μας και στην ξηρά και στη θάλασσα ώστε το μήνυμα αποτροπής να είναι ισχυρό, και παράλληλα προσπαθούμε να αποτρέψουμε την “καταιγίδα” των fake news» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ο κ. Πέτσας ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την τύχη όσων κατάφεραν τελικά να περάσουν τα σύνορα τις ημέρες αυτές:

«Θα μεταφέρουμε τους ανθρώπους αυτούς από τον Έβρο και από τα νησιά μας, γιατί δεν μπορούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου, στη Βόρεια Ελλάδα, στο στρατόπεδα Βασιλειάδη στις Σέρρες, σε προσωρινή κλειστή δομή, μέχρι να δρομολογηθεί η απέλασή τους».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν επαφές με τις τοπικές κοινωνίες για την κατασκευή του κλειστού κέντρου. «Είναι μια προσωρινή λύση μέχρι τη διαδικασία της επιστροφής», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο και κοντά στην Αθήνα, για το οποίο εξετάζονται  δύο περιοχές που να έχουν πρόσβαση  μέσω οδικών αξόνων σε αεροδρόμιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι αν η κατάσταση αυτή σε Έβρο και νησιά συνεχιστεί επί ένα μήνα, «τότε θα μιλάμε εντελώς διαφορετικά», ενώ αναφέρθηκε στη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, μέσω του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών που ήδη έγινε και ενώ αναμένεται την Παρασκευή το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Για το ενδεχόμενο να φτιάξει μεγάλες δομές ο Ερντογάν κοντά στις Καστανιές του Έβρου, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι αυτό θα είναι πρόβλημα της Τουρκίας και θα της γυρίσει μπούμερανγκ. «Εμείς θέλουμε να δώσουμε λύσεις», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να  ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη, ανακοινώνοντας  ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα στείλει επιστολή στους προέδρους των 47 κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία θα τους ενημερώνει  για τις ελληνικές θέσεις.

Σχετικά τέλος  με το ενδεχόμενο να εξετάσει η κυβέρνηση τη λύση των κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά, αν επιμείνει η μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία για πάνω από ένα μήνα, ο κ. Πέτσας απάντησε «διπλωματικά», χωρίς να αποκλείσει όμως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ότι αυτή τη στιγμή το σχέδιο της κυβέρνησης  περιλαμβάνει κλειστές δομές, επιτάχυνση ασύλου και επιτάχυνση επιστροφών.

Πρόσθεσε,όμως, σχετικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά, αφήνοντας ανοικτό ουσιαστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο για αργότερα, ότι δόθηκε η δυνατότητα στους δημάρχους  να προτείνουν εναλλακτική λύση, αλλά δεν πρότειναν κάτι άλλο. «Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια εναλλακτική λύση» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: newsbeast.gr