Έκρυθμη η κατάσταση στη Μυτιλήνη με χιλιάδες μετανάστες να μένουν τη νύχτα στον δρόμο μετά και τη δεύτερη φωτιά που έκαψε σχεδόν ολοκληρωτικά τη δομή φιλοξενίας στη Μόρια.

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της περιοχής και στελέχη του Δήμου έχουν κλείσει από νωρίς το πρωί το δρόμο προς το ΚΥΤ για να μην προχωρήσουν έργα καθαρισμού του καταυλισμού.

Σύμφωνα με το τοπικό stonisi.gr, στα μπλόκα έδωσε το παρών και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν αποδέχεται την επαναλειτουργία της Μόριας, ή τη δημιουργία οιοσδήποτε άλλης δομής ακόμα και προσωρινής. Ζήτησε δε την άμεση αναχώρηση από το νησί με οιονδήποτε τρόπο των προσφύγων και μεταναστών που αυτή τη στιγμή ζουν στο δρόμο.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενημέρωσε ότι εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ξεκαθαρίζοντας ότι «εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Ειδικότερα, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης». «Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει. Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης: «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».