Μια πολύ σημαντική διάκριση προσέθεσε από τα τέλη του περασμένου Απρίλη στο ήδη γεμάτο και σπουδαίο βιογραφικό του ο Νεαπολίτης Μιχάλης Πολυχρονάκης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών στο Stony Brook University στη Νέα Υόρκη.

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών (National Science Foundation) απένειμε στον κ. Πολυχρονάκη και στην ομάδα του το βραβείο CAREER για την έρευνά τους στο πεδίο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, για το πρότζεκτ «Principled and Practical Software Shielding against Advanced Exploits» («Βασική και πρακτική θωράκιση λογισμικού κατά των εξελιγμένων εκμεταλλεύσεων»), το οποίο εκπόνησαν. Το συγκεκριμένο Faculty Early Career Development Program (πρόγραμμα Προγραμματισμού για την Πρώιμη Σταδιοδρομία) CAREER αποτελεί μια δραστηριότητα του Ιδρύματος, που προσφέρει τα πιο αναγνωρισμένα βραβεία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών για την υποστήριξη των σχολών πρώιμης σταδιοδρομίας, τα οποία και μπορούν να χρησιμεύσουν ως ακαδημαϊκά πρότυπα στην έρευνα και στην εκπαίδευση και να προσφέρουν πρόοδο στην αποστολή του τμήματος ή του οργανισμού τους.

Σχεδιασμός τεχνικών θωράκισης λογισμικού από κακόβουλες επιθέσεις

Ο Μ. Πολυχρονάκης, η έρευνα του οποίου επικεντρώνεται σε τομείς ασφάλειας δικτύων και συστημάτων καθώς και στην παρακολούθηση και μέτρηση του δικτύου, μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ από την Αμερική, όπου βρίσκεται αυτή την περίοδο.

«Είμαι ευγνώμων, ενθουσιασμένος και νιώθω μεγάλη τιμή για την αναγνώριση της ερευνητικής εργασίας της ομάδας μας με το βραβείο CAREER. Αντικείμενο της ερευνητικής μας προσπάθειας είναι ο σχεδιασμός τεχνικών θωράκισης λογισμικού από κακόβουλες επιθέσεις που μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή ή της φορητής συσκευής», δήλωσε.

Όπως εξηγεί, «αποκτώντας πλήρη πρόσβαση στον υπολογιστή ενός ανυποψίαστου χρήστη, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να κλέψουν αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς πρόσβασης σε διαδικτυακές υπηρεσίες, ή άλλες ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Στη συνέχεια ο παραβιασμένος πλέον υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω κακόβουλες ενέργειες, όπως την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων ή την εξαπόλυση επιθέσεων προς άλλους υπολογιστές».

«Οι εξελιγμένου τύπου επιθέσεις αυτές», τονίζει, «είναι αποτελεσματικές ακόμα και όταν το σύστημα είναι ενημερωμένο με τις τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος και των εγκατεστημένων εφαρμογών. Ένα μόνο κενό ασφαλείας σε κάποια από αυτές είναι αρκετό για μια επιτυχημένη εισβολή.

Οι τεχνικές προστασίας, οι οποίες θα αναπτυχθούν στα πλαίσια αυτού του πρότζεκτ, είναι καθ’ όλα αναγκαίες, αφού επιπρόσθετα μέτρα προστασίας, όπως προγράμματα antivirus και συστήματα ανίχνευσης επιθέσεων αυξάνουν σημαντικά την ασφάλεια του συστήματος, δεν είναι όμως πάντοτε αποτελεσματικά.»

Ο νεαρός επιστήμονας και η ομάδα του, εκτός από το βραβείο CAREER, έλαβαν και μια επιχορήγηση ύψους 593.000 δολαρίων για την συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθειά τους.

«Αυτά τα χρήματα», αναφέρει, θα χρησιμοποιηθούν εξολοκλήρου για την υποστήριξη των φοιτητών και των ερευνητικών δραστηριοτήτων μας, αποτελεί ανεκτίμητη στήριξη της προσπάθειάς μας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και την βελτίωση της ασφάλειας των συσκευών και συστημάτων που χρησιμοποιούμε καθημερινά».

Όπως δήλωσε μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα του Stony Brook University (//www.stonybrook.edu/) ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών (Department of Computer Science) του Πανεπιστημίου κ. Samir Das, «το έργο του Μιχάλη είναι ένα κρίσιμο στοιχείο του ερευνητικού χαρτοφυλακίου στον κυβερνοχώρο» σημειώνοντας πως «το έργο του θα αναπτύξει μεθόδους για την προστασία των συστημάτων πληροφορικής από τις πιο προηγμένες μορφές επιθέσεων στον κυβερνοχώρο».

anatolh.com