Μία μεγάλη αλλαγή προτίθεται να κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να αναδεικνύονται με ακρίβεια όλα όσα διενεργούνται τόσο από την πλευρά των αστυνομικών όσο και από την πλευρά των αντιεξουσιαστών που δημιουργούν τα επεισόδια.

Γράφει η Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Πρόκειται για μια πολύ σωστή απόφαση η οποία θα λειτουργήσει και ως «ασπίδα» της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς με αυτό τον τρόπο θα ελέγχεται κατά πόσο ασκήθηκε η νόμιμη βία ή αν έγινε χρήση υπερβολής από τους αστυνομικούς. Πιο αναλυτικά, κατόπιν της απόφασης για επικαιροποίηση παλαιότερης διάταξης που υποχρέωσε τους αστυνομικούς των ΜΑΤ να φέρουν διακριτικά στα κράνη τους, ο υπουργός επανέρχεται με ένα νέο σχέδιο που αφορά την τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταγράφονται τα πάντα και έτσι θα βρίσκεται στη διάθεση των αστυνομικών αρχών αλλά και των πολιτών, κάθε περιστατικό που χρειάζεται περαιτέρω εξέταση έπειτα από καταγγελία. Αυτό το τεχνολογικό μέσο δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη είναι αποδεκτό στα σώματα ασφαλείας πολλών ευρωπαϊκών κρατών καθώς και στην Αμερική.

Αυτή η αλλαγή βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και το μάχιμο προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας καθώς θεωρεί πως επιτέλους θα αποτυπώνεται με ακρίβεια και ολοκληρωμένα κάθε περιστατικό από την αρχή μέχρι το τέλος του και έτσι θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν πολλές φορές άδικο μύθο εις βάρος τους. Είναι προφανές πως με την τοποθέτηση των καμερών, το κέντρο της ΕΛΑΣ θα έχει, σε πρώτο χρόνο πλήρη εικόνα της κατάστασης. Η καταγραφή των γεγονότων θα θέσει τέρμα στις επιθέσεις που δέχονται τα όργανα της τάξεως ή θα θέσει προ των ευθυνών τους, τους αστυνομικούς που ασκούν αναιτιολόγητη βία. Οι αστυνομικοί μην έχοντας να φοβηθούν κάτι αποβλέπουν θετικά την τοποθέτηση καμερών. Από την άλλη εγείρεται το θέμα περί προσωπικών δεδομένων. Αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν η πρόταση παραβιάζει ή όχι το νόμο περί προσωπικών δεδομένων και εάν υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής τροποποίησης. Ωστόσο, οι νομικές υπηρεσίες ως αρμόδιες θα κρίνουν πότε θα πρέπει να γίνεται η δημοσιοποίηση του καταγεγραμμένου υλικού.

Φανταστείτε σε ένα ενδεχόμενο σύλληψης, οι αστυνομικοί να έχουν προβεί στην απολογία τους και όλα όσα ισχυρίζονται να συνοδεύονται και από οπτικοακουστικό υλικό. Αυτό βέβαια θα εξαγριώσει τους γνωστούς πια σε όλους μας μπαχαλάκηδες, οι οποίοι έχουν διαπράξει αδικήματα καθώς ο εκάστοτε δικηγόρος τους δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σύνηθες δικαιολογία «Ο πελάτης μου τυχαία περνούσε από το σημείο…». Εφόσον πλέον θα γίνεται λόγος για δημόσια εικόνα είναι σχεδόν βέβαιο πως αρκετοί από τους θερμόαιμους γνωστούς-αγνώστους θα αποσυρθούν. Αφού λοιπόν ο σκοπός της κάμερας είναι να αναδεικνύονται τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν και όχι παραποιημένες σκηνές, τότε αυτό το μέσο θα βγάλει στην επιφάνεια αλήθειες που έβγαιναν μισές. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με ένα ακόμη στοίχημα το οποίο θα αναδείξει την αποτελεσματική δράση της ΕΛΑΣ και τη νόμιμη συμπεριφορά της. Άλλωστε οι καθαρές εικόνες, φέρνουν πάντα και καθαρές απαντήσεις…

Πηγή: Offlinepost.gr