Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θυμίζουν σε τίποτα εκείνα του 2019. Και ο λόγος, δεν αφορά την πανδημία που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη και κατά συνέπεια τη χώρα μας, αλλά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίστηκε στην πλατεία Εξαρχείων και δεν κάηκε.

Ρεπορτάζ: Kέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Δύο χρόνια τώρα έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση πως οι κάτοικοι των Εξαρχείων θα πάψουν να θεωρούνται, κάτοικοι «Β’ κατηγορίας» και θα ζουν σε μια συνοικία που τους παρέχεται η ασφάλεια που δικαιούνται.

Ο σχεδιασμός της αποκατάστασης της τάξης και της επαναφοράς στην κανονικότητα ανατέθηκε στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και συγκεκριμένα στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, στην ΟΠΚΕ και στη ΔΡΑΣΗ. Ομάδες ΟΠΚΕ με την συμβολή των άρτια εκπαιδευμένων μηχανοκίνητων ομάδων της ΔΡΑΣΗ όχι απλά απέτρεψαν να λεηλατήσουν ένα χριστουγεννιάτικο σύμβολο, το οποίο προσφέρει χαρά αλλά έχουν καταφέρει να μειώσουν φανερά την εγκληματικότητα της περιοχής.

Ήδη από τις αρχές του έτους, η περιοχή των Εξαρχείων θεωρείται ίσως η πιο ασφαλής περιοχή των Αθηνών, όπως αναδεικνύεται από τα εγκληματολογικά στατιστικά, τα οποία έχουν πέσει κατακόρυφα. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό του ότι έχει δοθεί βαρύτητα στην συγκεκριμένη συνοικία της Αθήνας, η οποία για πολλά έτη είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού αλλά και στις συντονισμένες επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το φετινό πνεύμα των Χριστουγέννων προστατεύτηκε και δεν επηρεάστηκε από τους αντιεξουσιαστές και έτσι οι κάτοικοι των Εξαρχείων γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με απόλυτη ηρεμία παρακολουθώντας ένα δέντρο να φωτίζει από λαμπιόνια και όχι από μολότοφ.

Το χρονικό 

Ήταν 19 Δεκεμβρίου του 2019 όταν αντιεξουσιαστές αποφάσισαν να καταστρέψουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στήθηκε στην κεντρική πλατεία των Εξαρχείων από τον Δήμο Αθηναίων. Λίγες ώρες μετά την τοποθέτησή του, κάνοντας χρήση αναπτήρα επιχείρησε να το πυρπολήσει. Τότε καταστηματάρχες της περιοχής έτρεξαν και το έσβησαν, αφήνοντάς το «καψαλισμένο», αλλά ζωντανό.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, άγνωστοι πυρπόλησαν και έκαναν στάχτη για δεύτερη φορά το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Εξαρχείων.

Δύο μέρες μετά, ξημερώματα Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου, οι ίδιοι γνωστοί-άγνωστοι πυρπόλησαν και το δεύτερο δέντρο που αντικατέστησε, ο δήμος αφού είχε καταστραφεί και το προηγούμενο.