Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο, καθώς για 18η ημέρα η Τουρκία προσπαθεί με όποιον τρόπο μπορεί να καταστήσει σαφές πως βούληση της είναι το να περάσουν στην Ελλάδα χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, με μόλις το 4% από αυτούς να είναι πρόσφυγες και να δικαιούνται Άσυλο.

Αποστολή στον Έβρο: Γιάννης Νάκος

Η Άγκυρα πραγματοποιεί συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, με το να επιμένει στη θεώρηση ότι η “Ελλάδα οφείλει να ανοίξει τα σύνορα”, γεγονός που την καθιστά για ακόμη μια φορά “επίμονο αντιρρησία” για όσους είναι εξοικειωμένοι με το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο.

Η αντίρρηση της αυτή έγκειται στο γεγονός ότι προσπαθεί να αναβιώσει και να κοινωνήσει προς πάσα κατεύθυνση ότι αποτελεί τον “πραγματικό θεματοφύλακα της ευρύτερης περιοχής” και πως ο σεβασμός σε εκείνη μπορεί να επιβληθεί μόνον δια της απειλής χρήσης βίας από πλευράς της.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια “εκκωφαντική σιωπή” στην περιοχή του Έβρου, την οποία “διακόπτουν” ανά τακτά διαστήματα ηχηρές δηλώσεις και παρεκτροπές από τη διεθνή νομίμοτητα αφενός από τους πολιτικά προϊσταμένους του καθεστώτος Ερντογάν και αφετέρου από τους παράνομους μετανάστες οι οποίοι δείχνουν πως η μολότοφ και τα χημικά είναι η “επίσημη φωνή της Τουρκίας”.

“Η επιχείρηση 1453”

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Άγκυρα έχουν “χάσει τον ύπνο” τους με τις συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο και προσπαθούν διακαώς να στρέψουν τα βλέμματα πάνω τους. Υπό αυτό το πρίσμα οργανώθηκε ένα πολύ καλά στημένο show με την κωδική ονομασία 1453, χρονολογία ιδιαίτερα συμβολική καθώς, την αποφράδα εκείνη ημέρα έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η συγκεκιμένη επιχείρηση προϋποθέτει στενή συνεργασία της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας MIT, της στρατοχωροφυλακής JADARMA και των επίλεκτων αστυνομικών μονάδων που βρίσκονται στην περιοχή του Έβρου εδώ και επτά ημέρες.

Στοχεύει στην “ανακοπή των επαναπροωθήσεων που γίνονται από την Ελληνική πλευρά” στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και υποστηρίζεται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, τα οποία περιπολούν στα σύνορα και μεταφέρουν τις πληροφορίες σε ένα επιχειρησιακό κέντρο όπου παρακολουθείται από Τούρκους στρατιωτικούς.

“Το ΥΠΕΞ και η αλλαγή στάσης”

Βέβαια μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αλλάγη  στάσης από το ΥΠΕΞ στη γενικότερη τοποθέτηση επί των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Θετική αφετηρία θα μπορούσε να είναι η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικων κ.Νίκου Δένδια στην εφημερίδα «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο» τονίζοντας ότι: «η ετοιμότητά μας που φάνηκε και στον Έβρο, λειτουργεί αναμφίβολα αποτρεπτικά», ενώ η δήλωση κλειδί έγκειται στην επισήμανση του κ.Δένδια πως: «Σε κάθε περίπτωση η χώρα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο».

H συγκεκριμένη δήλωση δεν είναι τυχαία και πολύ περισσότερο δεν διατυπώθηκε σε “τυχαίο timing και από τυχαίο άνθρωπο”. Καθ’όλη την θητεία του κ.Δένδια δεν θυμάμαι αντίστοιχη δήλωση, γεγονός που συνηγορεί, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει “εισέλθει” και εναρμονιστεί επιτέλους με την επικοινωνιακή προσπάθεια του Υπουργείου Άμυνας, πάντοτε υπό την στενή επίβλεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τέλος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Υπουργείο Εξωτερικών δεν πρόκειται να παραμείνει “σιωπηλός παρατηρητής” των εξελίξεων, αλλά θα συνεχίσει να επιδιώκει να έχει ενεργό ρόλο στην επικοινωνιακή και μη υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι από τούδε και στο εξής θα μπορεί να κινείται αφενός ελεύθερα στο διπλωματικό πεδίο και άλλων Υπουργείων με πολύπλευρη ενημέρωση σε real time conditions.