Ενδιαφέροντα ευρήματα, που θα πρέπει να προβληματίσουν, περιλαμβάνει δημοσκόπηση της Κάπα Research στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό, την οποία ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρέδωσε στον αρμόδιο επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που διενεργήθηκε σε Λέσβο, Σάμο και Χίο το 65% των ατόμων που ζουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου θεωρούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως «απειλή» για τη χώρα.

Μόνο το 10% των πολιτών των τριών νησιών βλέπει τους πρόσφυγες ως ευκαιρία για την Ελλάδα αν ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 21% απαντά ότι η παρουσία των προσφύγων στη χώρα είναι αναπόφευκτη λόγω των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων και μόνο ένα 10% συμφωνεί με τη φράση ότι οι πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρία για τη χώρα αν ενσωματωθούν αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» που επικαλείται τη σχετική δημοσκόπηση το 90% των νησιωτών απάντησε πως οι αυξημένες ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά το νησί, ενώ το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Το 78% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το προσφυγικό, ενώ το 94% αναφέρει πως η ψυχολογία και το ηθικό των κατοίκων έχουν επηρεαστεί αρνητικά.

Το 70% τονίζει ότι αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια και το 45% θεωρεί ότι οι αυξημένες ροές οφείλονται στο ότι το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα μας είναι αρκετά δεκτικό.