Το Σαββατοκύριακο 1-2 Αυγούστου, η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών Ν. Πιερίας σε συνεργασία με τους Έλληνες αεροδύτες υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων Π.Ο.Ε.Δ διοργάνωσε το άλμα «Μακεδονία 2020 – Γεώργιος Κατσάνης Κύπρος 1974» για να τιμήσει τον ήρωα πεσόντα της Κύπρου, ο οποίος έδωσε τη ζωή του πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς, στην Κύπρο. Το Σιδηρόκαστρο είναι γενέτειρα του ήρωα και σε κεντρικό της σημείο, δεσπόζει η προτομή του.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη 

Τα άλματα πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο «αεροπόρου ΜΟΚΚΑ» Χορτερού-Σιδηρόκαστρο Σερρών από Αλεξιπτωτιστές – Μέλη των Λεσχών της Π.Ο.Ε.Δ και από Αλεξιπτωτιστές Αστυνομικούς, Λιμενικούς και Πυροσβέστες επίσης μέλη των Λεσχών, οι οποίοι ήρθαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να τιμήσουν τη μνήμη του ήρωα.

Ο πρόεδρος της Λ.Ε.Κ.Α.Λ Πιερίας κ. Αντώνης Μαστροθανάσης αναφέρει στο Securitynews.gr, τι είναι το «ΑΛΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών για τα μέλη της.

Παράλληλα, διεξάγονταν το 7ο σχολείο Εφέδρων Αλεξιπτωτιστων από τους εκπαιδευτές, Μαρία Καμπούροβα, Ηλία Κούκο και Σωτήρη Τσίλη.

Στη ζώνη του αεροδρομίου ΜΟΚΚΑ έδωσε το παρών και η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων (Λ.Ε.Κ Λαμίας).
Αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ)
Πυροσβέστης, ο οποίος ανήκει σε αερομεταφερόμενο πεζοπόρο της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί στην Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.
Ανθ/ρχοι και Ανθ/στές που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα.

Άλμα πραγματοποίησαν και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι ανέβηκαν στο χωριό των Σερρών για να τιμήσουν με άλμα από αλεξίπτωτο τον ήρωα, Γεώργιο Κατσάνη.

Τη δεύτερη ημέρα του διημέρου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στους πεσόντες – αθάνατους ήρωες του 1974 δόθηκαν πλακέτες ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ στις οικογένειες των θυμάτων οι οποίες με την παρουσία και την ομιλία τους έδωσαν κύρος στην εκδήλωση.

Ο πρόεδρος της Λ.Ε.Κ.Α.Λ Πιερίας μαζί με την κ. Λίνα Κατσάνη, κόρη του ήρωα Γεώργιου Κατσάνη.

Γεώργιος Κατσάνης – Ήρωας ΚΥΠΡΟΣ 1974

Ο Γιώργος Κατσάνης υπηρετούσε στην 33η Μ.Κ. με το βαθμό του Λοχαγού. Η καταγωγή του ήταν από το Σιδηρόκαστρο Σερρών. Άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα την Κυριακή 21 Ιουλίου 1974. Για τους Έλληνες και τους Τούρκους ο Γεώργιος Κατσάνης ήταν ένας ζωντανός θρύλος. Δε λογάριαζε τον κίνδυνο, δεν φοβόταν ακόμα και το θάνατο, ήταν πάντα πάρων στη μάχη, τους εμψύχωνε όλους, οι στρατιώτες ήταν σαν παιδιά του, τους αγαπούσε και τον αγαπούσαν πολύ, είχε πάντα υψηλό εθνικό φρόνημα. Αυτό το γνώριζαν οι Τούρκοι και τον υπολόγιζαν πολύ. Μάλιστα μετά την ανακομιδή των οστών του από την Κύπρο, ο ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης κηδεύτηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Δηλώσεις της κ. Λίνας Κατσάνη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

«Ομολογώ πως η συγκίνηση είναι μεγάλη γιατί ο χώρος αυτός καθώς και τα αλεξίπτωτα ήταν η μεγάλη αγάπη του πατέρα μου. Το 1960 έκανε το πρώτο του άλμα τότε στα Μέγαρα και παρόλο που το 1961 είχε πάθει ένα πολύ μεγάλο ατύχημα πέφτοντας σε στρατιωτικές επιδείξεις από 20 μέτρα στο Καυτανζόγλειο, το πάλεψε τόσο πολύ μένοντας έξι μήνες στο νοσοκομείο και ο στόχος του ήταν να ξαναπετάξει με το αλεξίπτωτο. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη όλης της οικογένειας για την σημερινή διοργάνωση, η οποία τιμά τη μνήμη του πατέρα μου μην αφήνοντας τη θυσία του να ξεχαστεί. Φυσικά, στο πρόσωπο του πατέρα μου τιμούνται όλα τα παλικάρια που με το αίμα τους φυλούν τις θερμοπύλες του ελληνισμού»

Δημήτριος Τσαμκιράνης – Ήρωας ΚΥΠΡΟΣ 1974 

Την Κυριακή, στη ζώνη του αεροδρομίου παραβρέθηκαν και τα αδέρφια Ειρήνη και Παναγιώτης ενός ακόμη ήρωα, του Τσαμκιράνη Δημήτριου, ο οποίος καταγόταν από τη Καβάλα και θυσιάστηκε μόλις στα 21 του χρόνια στη μεγαλόνησο της Κύπρου.

Τον Ιούλιο του 1974 ο Τσαμκιράνης αποφασίζει να υπηρετήσει την πατρίδα του με τον θεσμό του Έφεδρου Αξιωματικού, στις Ειδικές Δυνάμεις, ως Καταδρομέας. Μετά την εισβολή των Τούρκων στην μεγαλόνησο της Κύπρου, η Α’ ΜΑΚ (Α’ Μοίρα Καταδρομέων). Ο Τσαμκιράνης ως Δόκιμος τότε, συμμετέχει εθελοντικά στην αποστολή αυτή, μαζί με άλλους συναδέλφους του, σε αεροεπιβατική επιχείρηση μεταφοράς προσωπικού από την Ελλάδα στην Κύπρο. Η αποστολή ονομαζόμενη «Νίκη», είχε χαρακτηριστεί ως -επικίνδυνη αποστολή-, που όντως έφερε τις αρνητικές συνέπειες. Καταρρίφθηκαν δυο αεροσκάφη, όπου το ένα πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, είχε χτυπηθεί από πυρά του Κυπριακού Στρατού ΞηράςΤο 2008, ανακαλύπτονται τα οστά του και κηδεύεται στη γενέτειρά του την Καβάλα.

Απονομή διπλώματος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αλεξιπτωτιστών & πτέρυγας στον υπεύθυνο Αλεξιπτωτιστών-Αστυνομικών Αττικής, Τζαμαλή Παναγιώτη.

*Απαγορεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2121/93 περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, είτε η αντιγραφή αυτή γίνεται με έντυπο, ηλεκτρονικό είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο η αναδημοσίευση του παρόντος ή μέρος αυτού, εάν δεν υπάρχει αναφορά στην πηγή Securitynews.gr